Nieuws 08/06
8 juni 2005
Door de redactie
Geen reacties
In de rolstoel uit eten
Het Rode Kruis is een restauranttest begonnen om de toegankelijkheid voor gehandicapten te verbeteren. Veel gehandicapten gaan zelden of nooit uit eten omdat ze de meeste restaurants niet in kunnen met hun rolstoel. Het begint al met vervelende drempels, waardoor ze niet door de deur komen. Verder staan de tafeltjes te dicht op elkaar, en zijn de toiletten veel te klein. Het Rode Kruis wil een lijst samenstellen met restaurants die wel goed toegankelijk zijn, zodat gehandicapten vooraf weten dat ze onbezorgd van een avondje uit kunnen genieten. “Wellicht beseffen veel ondernemers helemaal niet hoe groot het probleem is", zegt Rode Kruis-directeur Cees Breederveld, "terwijl er vaak maar kleine, simpele aanpassingen nodig zijn."
Wie zin heeft om mee te testen kan op de Rode Kruis-site (www.rodekruis.nl) een eetgenoot zoeken. Enkele bekende Nederlanders hebben begin juni de actie geopend door met invaliden uit eten te gaan. De resultaten van de actie worden op de website van restaurantgids Iens (www.iens.nl) bekend gemaakt.
Met gruwelijke en grappige verhalen over restaurantbezoekjes mag je ook meedoen aan onze verhalenwedstrijd. Insturen tot 1 september 2005, naar klik@mbp.nl. Je kunt er een midweek in een bungalowpark mee winnen voor je leefgroep.
Handicaps door lachgas
Zes verpleegkundigen uit het Haagse Leyenburg ziekenhuis hebben een gehandicapt kind gekregen, mogelijk als gevolg van blootstelling aan het narcosemiddel Entonox (lachgas). In twee jaar tijd kregen 19 verpleegkundigen die bij het ziekenhuis werkten, een kind. Zes van de kinderen hadden sluitingsdefecten aan slokdarm, anus, lip, gehemelte en hart. Twee kinderen hadden daarnaast het syndroom van Down. De zes betrokken verpleegkundigen werkten op de afdeling verloskunde. Lachgas wordt soms gebruikt bij bevallingen. Kennelijk was op de afdeling de afzuiginstallatie niet in orde.
Op andere afdelingen waar het gas wordt gebruikt, mochten zwangere vrouwen geen dienst doen. Dat het gas schadelijk is voor ongeboren kinderen is al veel langer bekend.
De Inspectie voor de gezondheidszorg heeft geadviseerd zwangere verpleegkundigen niet meer te laten werken in een omgeving waar lachgas wordt gebruikt.
Belangenbehartiging is leuk
De Gouden Papierversnipperaar, die hoort bij de ‘Meer plezier-minder papier-prijs’ voor mensen die hebben laten zien dat belangenbehartiging leuk is, is 6 juni uitgereikt aan het Bredase Centrum Gehandicaptenbeleid. Hun originele inzending had de meest positieve gevolgen, vond de jury. Het Bredase Centrum had, na een jaar wachten op een gemeentebesluit, een delegatie (drie rolstoelers, een blinde, een dove, en twee mensen zonder beperking) naar een commissie-vergadering gestuurd om daar een pakkend lied te zingen. Het betreffende onderwerp is daarna meteen op de gemeentelijke agenda gezet. Kijk op www.makkersunlimited.nl.
Oude gebouwen
Het ministerie van VWS zit een aantal intramurale instellingen achter de broek, omdat ze nog geen verbouwingsaanvraag hebben ingediend voor paviljoens die in onacceptabele staat verkeren. De afgelopen jaren heeft het College bouw ziekenhuisvoorzieningen laten weten dat 10.500 verstandelijk gehandicapte mensen in een rood (zeer slecht) of oranje (slecht) gebouw zijn gehuisvest. De 52 betrokken intramurale instellingen zijn vervolgens aangespoord om ver- en nieuwbouwplannen in te dienen. April dit jaar hadden 15 instellingen (2 250 slechte woonplekken) dat nog steeds niet gedaan. Volgens staatssecretaris Ross lopen ze daardoor het risico ‘het tijdspad van 5 jaar niet te halen.’ De instellingen krijgen nogmaals een brief waarin ze worden aangespoord om haast te maken. De directies van 7 instellingen waarover het ministerie zich de meeste zorgen maakt, worden uitgenodigd voor een gesprek.
Overigens is een groot deel van het achterstallige onderhoud veroorzaakt doordat het ministerie jarenlang geen vergunningen wilde afgeven voor nieuw- en verbouw op instituutsterreinen. Het beleid was er toen nog volledig op gericht dat zoveel mogelijk instituutsbewoners naar de samenleving zouden verhuizen.
Restauratiewerk
12 verstandelijk gehandicapten gaan historische bouwmaterialen beheren bij het nieuwe informatiecentrum voor restauratie van monumenten in Delden. Ze gaan er in het najaar ook wonen, in een appartementencomplex in een boerderij op het terrein. De woon-zorgboerderij en het informatiecentrum komen op het landgoed Twickel. Stichting Ribo (scholing, restauratie en innovatie in de bouw) die het project opzette, leidt restaurateurs op. De verstandelijk gehandicapte werknemers onderhouden oude dakpannen, kozijnen en binten, en registeren wat er binnenkomt en wat er wordt verkocht aan particulieren.
Markeer als favoriet