Nieuws 12/5
12 mei 2006
Door de redactie
Geen reacties
Minder verzuim
Het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg is gedaald van 6 procent in 2004 naar 5,7 procent in 2005. Het verzuim daalt net zo snel als in de hele zorgsector.
Vooral het langdurig verzuim neemt af. Sinds de invoering van de Wet Poortwachter (2002) heeft de werkgever een grotere verantwoordelijkheid voor zieke en arbeidsgehandicapte werknemers; dat is te zien aan de verzuimcijfers. Zie de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, www.vgn.org.
Subsidie voor stages
Werkgevers krijgen een belastingkorting van maximaal 1200 euro als zij scholieren uit het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) een stage aanbieden. Werknemers kunnen vaardigheden die zij buiten school hebben opgedaan, omzetten in een diploma. Ook hiervoor geldt een belastingkorting.
Werkgevers krijgen nu geen vergoeding. Het gaat om scholieren op het niveau MBO-1 en -2. Het lukt hen vaak niet een stageplaats te vinden. Het budget (van ongeveer 20 miljoen euro) gaat uit van ongeveer 70.000 stages van drie maanden. Voor werkgevers met werknemers die de beroepsbegeleidende leerweg volgen, gold al een belastingkorting van 1500 euro. Deze korting wordt nu op 3000 euro gebracht. Daarnaast is ongeveer tien miljoen euro beschikbaar voor procedures om vaardigheden en kennis die mensen
Topdrukte voor the Amazing Rembrandts
De expositie The Amazing Rembrandts van zorgorganisatie Amerpoort Asvz heeft al 25.000 bezoekers getrokken, sinds de opening op 18 februari. Dat is 30 procent meer dan museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam vorig jaar in dezelfde periode ontving.
De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken van cliënten van Amerpoort Asvz, die zich hebben laten inspireren door Rembrandt van Rijn. Ze werken in het atelier van Jans Pakhuys Kunst en Cadeaus aan de Grote Sint Jansstraat in Amersfoort.
De tentoonstelling is nog tot en met 3 juli aanstaande te zien: www.museumamstelkring.nl
Schadevergoeding
De Amerikaanse Earl Washington Jr heeft een schadevergoeding van 2,5 miljoen dollar gekregen, vijf jaar nadat hij ten onrechte 18 jaar gevangen had gezeten, waarvan 9 jaar in een dodencel.
De zwakbegaafde landarbeider (met een IQ van 69) werd in het begin jaren van de jaren '80 veroordeeld. Hij had de moord op en verkrachting van een vrouw bekend. Uit DNA-onderzoek werd duidelijk dat hij niet betrokken was en dat de politie met bewijsmateriaal had geknoeid. In 2001 kwam hij vrij.
In de Verenigde Staten zitten veel meer zwakbegaafde en verstandelijk gehandicapte mensen te wachten op hun executie. Vaak hebben ze een misdaad bekend omdat zij de druk van hun ondervragers niet kunnen weerstaan.
Markeer als favoriet