Nieuws 13/01
13 januari 2005
Door de redactie
Geen reacties
Vrijstelling identificatieplicht?
De Socialistische Partij vindt het niet terecht dat alle Nederlanders sinds 1 januari een identiteitsbewijs bij zich moeten dragen. In Kamervragen aan minister Donner van Justitie schaart de SP zich achter verzorgers van ‘kwetsbare groepen’ als verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten en dementerenden.
Want zeg nu zelf: stuur jij een cliënt de straat op met zijn paspoort bij zich? Verstandelijk gehandicapten zijn nu eenmaal gevoelig voor beïnvloeding; velen zouden zich gemakkelijk hun paspoort of identiteitskaart laten aftroggelen. Het is dus evengoed in het belang van de overheid om in te grijpen, want die wil zo min mogelijk misbruik van officiële papieren.
De SP vraagt minister Donner om te bekijken of er vrijstelling voor bepaalde groepen
mensen kan komen.
Liever zorgverzekeraar dan gemeente
De Chronisch zieken- en gehandicaptenraad heeft laten onderzoeken of Nederlanders het eens zijn met haar standpunten en activiteiten. TNS NIPO ondervroeg 1.100 mensen over de nieuwe zorgwet WMO, en de behandeling van chronisch zieken en gehandicapten. Van hen is 27% zelf ziek of gehandicapt.
Er zijn maar weinig Nederlanders die iets van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning afweten: 3%.
Met die wet krijgen de gemeenten meer verantwoordelijkheden voor zorg. De meerderheid van de Nederlanders zou de voorkeur geven aan een gemeentelijke zorgvoorziening tegen een lagere premie bij zijn ziektekostenverzekeraar, en vertrouwt daarmee dus op de financiële mogelijkheden van zijn gemeente. Maar de ondervraagden zijn er niet van overtuigd dat de gemeente de benodigde kennis is huis heeft: acht van de tien Nederlanders vindt dat zorgverlening beter door een zorgverzekeraar geregeld kan worden dan door de gemeente, omdat een zorgverzekeraar veel meer kennis van de gezondheidszorg heeft.
Ouder zijn is moeilijk
De moeder en stiefvader van Savanna, een meisje uit Alphen aan den Rijn dat vorig jaar september overleed, hebben haar waarschijnlijk uitgehongerd. Savanna was ernstig vermagerd, en haar bloed bevatte een stof die duidt op ondervoeding. Ze was drie-en-een-half jaar oud, en woog nog geen 11 kilo. Haar keel was dichtgepropt en haar mond afgeplakt. De zwakbegaafde ouders worden op het ogenblik onderzocht op het Pieter Baan centrum, en komen waarschijnlijk eind mei voor de rechter. De beschuldiging luidt doodslag.
Twee andere zwakbegaafde ouders zijn door de rechtbank vrijgesproken. Hun 10 dagen oude dochtertje Naomi overleed vorig jaar juni aan een hersenbloeding. Die zou zijn ontstaan doordat de baby hard door elkaar was geschud en/of in de lucht gegooid. Ze had ook flink wat blauwe plekken. Beide ouders van begin 20 ontkennen schuld, en er kan niets worden bewezen. Ze woonden op een zorgboerderij.
Het zijn twee bittere bewijzen dat extra ondersteuning voor verstandelijk gehandicapte ouders hard nodig is.
Maar ook niet-verstandelijk gehandicapte ouders kunnen in wanhoop foute dingen doen. Een 80-jarige moeder doodde haar dochter op haar 51ste verjaardag. Dochter Betsie woonde in Nieuw Baalderborg in Hardenberg. ’s Ochtends vierde ze daar haar verjaardag, daarna ging ze naar familie. De begeleiders werden ongerust toen Betsie maar niet terugkwam.
Het is in het verleden vaker gebeurd dat een alleenstaande moeder haar verstandelijk gehandicapte dochter doodde, omdat zij dacht dat na haar eigen overlijden niet goed voor haar kind zou worden gezorgd. Het team en de groepsgenoten van Nieuw Baalderborg zijn zwaar aangeslagen. De moeder zit in voorarrest; zij heeft bekend door verstikking een eind aan Betsie’s leven te hebben gemaakt.
Markeer als favoriet