Nieuws 16/3
16 maart 2006
Door de redactie
Geen reacties
Tepeklooster onder verscherpt toezicht; meldlijn voor klachten
Het Tepeklooster in Driebergen, waar 16 verstandelijk gehandicapte jongeren wonen, is onder verscherpt toezicht gesteld. De Inspectie voor de gezondheidszorg oordeelt na onderzoek, dat de kwaliteit van de zorg er tekortschiet. De woonvoorziening van stichting Philadelphia moet op korte termijn maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.
Dat heeft staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Zij gaf opdracht tot het onderzoek nadat ouders op tv zorgen hadden geuit over de kwaliteit en de hoeveelheid zorg in het Tepeklooster.
De Inspectie heeft vastgesteld dat actuele ondersteuningsplannen ontbreken, dat deskundigheid op het gebied van diagnostiek en signalering van autisme tekortschiet, dat er geen sprake is van coaching door het management, en dat deskundigheid niet gewaarborgd is. Ook ‘blijkt de dialoog tussen ouders, medewerkers, management en Raad van bestuur te zijn vastgelopen.’ Bewoners voelen zich niet meer veilig in het Tepeklooster.
Het moet binnen vier weken de ondersteuningsplannen voor alle cliënten actualiseren en een nieuwe teamcoördinator en een externe mediator aanstellen. Het zorgkantoor dat onderzoek naar de besteding van AWBZ-geld heeft gedaan, trof geen onrechtmatige bestedingen aan.
De staatssecretaris leidt uit de klachten over het Tepeklooster af, dat cliënten en ouders soms niet weten waar zij met hun klachten over zorgverlening naartoe moeten. Daarom heeft zij besloten dat de meldlijn, die openstaat voor klachten over verpleging en verzorging, binnenkort ook openstaat voor klachten over zorgverlening aan mensen met een handicap.
Nog steeds onrust bij Sherpa
De onrust over bij de Gooise zorgaanbieder Sherpa duurt voort. De kwaliteit van zorg zou er ernstig tekortschieten.
Na een tv-uitzending half februari, schreef eind februari een betrokkene, jurist en andragoloog Marijke Malsch, een ingezonden stuk in de Volkskrant. Zij wijst op gevaren van ontmanteling van intramurale instellingen: ‘Hoe mooi de ideeën ook zijn, integratie in de maatschappij vindt niet plaats en de bewoners worden vaak ongelukkig in de wijken. Instelling voor verstandelijk gehandicapten Sherpa laat zien hoe dit soort landelijke ideeën kan ontsporen. De onvrede is enorm. Sherpa ontwikkelde plannen voor ‘uitplaatsing’ zonder daarbij behoorlijk de wensen en mogelijkheden van bewoners te peilen. Groepen die al 30 jaar met elkaar wonen, worden opgedoekt en de bewoners worden her en der in wijken geplaatst. Ten behoeve van het proces van ‘uitplaatsing’ heeft Sherpa ‘transitiemanagers’ aangesteld, door sommige familieleden ‘uitsmijters’ genoemd. Inmiddels hebben zich vele persoonlijke drama’s voorgedaan.’
Ook de schaalvergroting is volgens Malsch een slechte zaak. ‘De meeste managers komen nooit op de leefgroepen. Zij weten niet wat daar speelt. Tegelijkertijd wordt gediplomeerd personeel vervangen door stagiaires en uitzendkrachten. Bewoners, die daar soms al 30 jaar wonen, moeten het doen zonder vaste begeleiders. Er is geen tijd en geld meer voor goed eten, uitstapjes en andere leuke dingen. Bij Sherpa volgt reorganisatie op reorganisatie.’
‘Bewoners zelf kunnen niet of nauwelijks praten. Hun ouders zijn al op leeftijd. Zij vrezen represailles tegen hun kind. Ouders zeggen bang te zijn om dood te gaan, omdat ze eigenlijk hun kind niet meer durven toevertrouwen aan Sherpa. Veel familieleden hebben hun kind weggehaald en in een andere instelling ondergebracht. Om onduidelijke redenen grijpt de Inspectie voor de gezondheidszorg, ondanks vele klachten, niet in.’
Down syndroom dag
Prinses Máxima geeft op 21 maart in Rotterdam het startsein voor Showdown, een beeldvormingscampagne rond Down syndroom. De prinses zet 21 monitoren aan met videobeelden van jongvolwassenen met Down syndroom uit alle delen van de wereld.
Op initiatief van de Stichting Down syndroom is de 21e dag van de derde maand voortaan Down syndroom dag in de hele wereld. Die dag is gekozen omdat het drievoudige 21e chromosoom de oorzaak is van Down syndroom.
Brief vakbonden over CAO
Vakbonden AbvaKabo en CNV Publieke zaak hebben een open brief geschreven aan de Raden van bestuur en directies in de gehandicaptenzorg.
Ze hopen daarmee de CAO-onderhandelingen vlot te trekken. Ze wijzen het verwijt van de werkgevers, dat zij niet willen onderhandelen, van de hand.
Steunpunt opvoeding
In Almere is sinds kort een Ouder-kind punt (Oké-punt). Daar moeten alle hulpverleners en instellingen die zich bemoeien met kinderen tot 23 jaar en hun ouders, samenwerken.
Het is een proefproject tot eind dit jaar, waar alles wat te maken heeft met opvoeden en opgroeien samenkomt. Het Oké-punt is gevestigd in een gezondheidscentrum.
Jeugdzorg
De William Schrikker groep is bezorgd over de gespecialiseerde jeugdzorg voor gehandicapte en chronisch zieke kinderen. De WSG levert nu nog jeugdbescherming, reclassering en pleegzorg aan 6.000 van deze jeugdigen. Maar volgens de Wet op de jeugdzorg moeten ze door de reguliere jeugdzorg geholpen worden.
William Schrikker is bang dat de hulp in gevaar komt, want de bureaus Jeugdzorg zijn nog steeds overbelast. Tot nu toe dragen de bureaus gehandicapte kinderen over aan WSG, omdat ze zeggen daartoe zelf niet in staat te zijn.
Het ministerie van Justitie vindt dat de bureaus Jeugdzorg alle gehandicapte kinderen met een IQ vanaf 50 moeten helpen. Op 16 maart sprak de Tweede Kamer (opnieuw) over deze zaak.
Voordeel als partners beiden in deeltijd werken
Volgens het NIBUD (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) kunnen een half miljoen huishoudens er financieel op vooruit gaan, als beide partners parttime gaan werken.
In de meeste huishoudens met kinderen werkt de ene partner fulltime en de ander niet of veel minder. Financieel gezien zijn deze huishoudens vaak beter af als beiden in deeltijd zouden werken. Voor het maken van de gunstigste keuze heeft het Nibud rekenmodellen op zijn website ([url]www.nibud.nl[/url]) staan: de Werkverdeler en de Kinderopvangberekenaar. Hiermee kun je zien of een andere werkverdeling financieel gunstig is. Bruto gezien ga je er vaak niet op vooruit, maar netto wel. Dat komt door de arbeidskorting, en als je kinderen hebt ook door de combinatiekorting. Als je kinderen door de nieuwe werkverdeling naar de kinderopvang moeten, kun je er toch nog financieel op vooruitgaan.
Markeer als favoriet