Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onbereikbaar mogen zijn buiten werktijd lukt niet nog zo goed

25 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next heeft onderzocht hoe millennials aankijken tegen het onbereikbaar zijn voor de werkgever buiten werktijd. Ruim de helft (57,2 procent) vindt dat ze daar recht op hebben. In de gehandicaptenzorg is dat al geregeld, al blijkt nog niet elke werkgever zich daaraan te houden.

Volgens Armine Kowsari van FNV Zorg en Welzijn is de gehandicaptenzorg de eerste branche waarbij dat recht op onbereikbaarheid in de cao is opgenomen. Het betekent simpelweg dat je appjes, mailtjes of belletjes van je leidinggevende mag negeren als je niet aan het werk bent. Of je zet je telefoon dan gewoon op stil.

Niet nageleefd
Toch blijkt die afspraak nog niet overal nageleefd te worden, merkt Kowsari. “We horen vaak dat er nog inhoud aan de afspraken gegeven moet worden, terwijl we deze aan de onderhandelingstafel hebben gemaakt,” aldus de FNV-medewerker tegenover WNL.

Egoïst
Zorgmedewerker Cheyenne Vink heeft inmiddels geleerd om haar telefoon te negeren buiten werktijd, maar dat lukt niet iedereen. Ook zij is vaak een egoïst genoemd. Toch is ze van mening dat iedereen dat zou moeten doen, want er wordt er zoveel van zorgmedewerkers gevraagd. Volgens Cheyenne wordt er vaak ingespeeld op je loyaliteitsgevoel en daar blijken veel medewerkers gevoelig voor.  |

Kijk de uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next aflevering 23 (Van online naar offline community) terug op NPO Start.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!