De onderzoeksredactie van RTL Nieuws dook in de zorg om te kijken hoe ondermijning daar plaatsvindt. Want ook in de zorg zijn (soms zware) criminelen actief. Er blijken heel wat louche zorgaanbieders te vinden in Nederland.
Volgens de onderzoeksredactie runnen criminelen door het hele land zorginstellingen (onder meer voor begeleid wonen en verslavingszorg) en maken ze misbruik van bewoners en zorggeld. Er zijn voorbeelden bekend van cliënten die hennep moesten toppen als dagbesteding of die de prostitutie in werden gedwongen. Het zijn voorbeelden die zorgverzekeraar Menzis optekende.
Deze zorgverzekeraar is slechts een van de vele betrokkenen die de onderzoekers spraken. Ook gemeenten, alle Regionale Informatie en Expertise Centra’s (RIEC’s), justitie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Inspectie SZW en anderen werkten mee. Het RIEC Limburg kwam verschillende zaken tegen, zoals drugshandel, criminele familienetwerken en witwassen.
Topje van de ijsberg
De redactie kon met alle verzamelde informatie voor het eerst aantonen dat het om een landelijk probleem gaat: criminelen blijken vrijwel overal heel makkelijk zorginstellingen te kunnen beginnen. En dit is volgens veel instanties slechts het topje van de ijsberg.
Het Informatie Knooppunt Zorgfraude zegt dat het veel te gemakkelijk is om een zorginstelling te beginnen. “Iedereen kan zorgaanbieder worden. En als je dan ook nog cliënten ronselt die makkelijk te beïnvloeden zijn, is het wel heel makkelijk om hier geld mee te verdienen.”
Voorbeelden
In een ander artikel geeft de onderzoeksredactie een aantal duidelijke voorbeelden van de wijze waarop criminelen te werk gaan. Zo blijken zware vuurwapengevaarlijke criminelen, die onderdeel zijn van een georganiseerd netwerk, in totaal 15 zorgorganisaties te hebben opgezet.
Tientallen zorgbehoevenden moesten hun persoonlijke info en bankpas afstaan aan de criminelen, in ruil voor geld. De criminelen dienden allerlei zorgfacturen in – terwijl die zorg niet geleverd werd. De cliënten werden onder druk gezet en durfden niets te melden. Dit is een casus die verzekeraar VGZ doorgaf aan de onderzoekers.
Vervolg onderzoek
Overigens is de onderzoeksredactie nog niet klaar met dit onderwerp en gaat door met onderzoek naar malafide zorgverleners. Ben jij bijvoorbeeld zorgverlener en wil je (anoniem) je verhaal met de redactie delen? Dan kun je contact opnemen met de onderzoekers via onderzoek@rtl.nl. |