Er is deze week een nieuwe 'Handreiking ondersteuningsplannen' gepresenteerd door het Kennisplein gehandicaptensector. Hij is bestemd voor professionals in de gehandicaptenzorg die verantwoordelijk zijn voor ondersteuningsplannen. De handreiking helpt hen om een ondersteuningsplan op een simpele manier te beperken tot de kern: de afspraken tussen cliënt en zorgaanbieder over wat je met de ondersteuning wilt bereiken en hoe je dat aanpakt.
De Handreiking is een uitkomst van het Leernetwerk ondersteuningsplannen. Ondersteuningsplannen vormen het hart van de zorg aan mensen met een beperking. Alle afspraken over aard en intensiteit van de ondersteuning staan erin. Het is een instrument om cliëntgericht werken vorm te geven en ontstaat in dialoog.
"Goed gebruik van het ondersteuningsplan vraagt nogal wat van professionals," zegt Marjolein Herps, medewerker van Vilans. "Wat moet er precies in staan? Hoe vaak moet je het bespreken? Wat zijn de wettelijke eisen? In de praktijk dient het ondersteuningsplan vaak meerdere doelen."
Terug naar de kern
De nieuwe handreiking helpt zorgorganisaties om het ondersteuningsplan weer terug te brengen naar de kern. De handreiking biedt geen kant-en-klaar sjabloon, maar geeft aanwijzingen en criteria waar organisaties zelf mee aan de slag kunnen. Extra verdieping is digitaal te raadplegen. Deze toelichtingen bevatten achtergrondinformatie en hulpmiddelen om beleidsmedewerkers en professionals op weg te helpen bij het ontwikkelen, toetsen en gebruiken van de zorgplansystematiek in de eigen organisatie.
De vorige handreiking ondersteuningsplannen stamt uit 2007. Diverse veranderingen op het gebied van regelgeving en kwaliteitsbewaking maakten herziening nodig. De handreiking is getoetst bij toekomstige gebruikers met verschillende werkwijzen.
Meer informatie op het Kennisplein gehandicaptensector.