Adaptieve vaardigheden zijn vaardigheden die je nodig hebt om goed in de eigen omgeving te kunnen functioneren. Recent is er een digitaal platform gelanceerd over het ‘Diagnostisch Instrument Adaptief Gedrag’ (DIAG) en onderzoek van Hinke Drijver hiernaar. Daarmee kunnen gedragswetenschappers en zorgbegeleiders de adaptieve vaardigheden van mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking meten en zo hun kwaliteit van leven verbeteren.
Het DIAG-platform is onderdeel van het project Ik kan het zelf! van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek ’s Heeren Loo. Op www.diagplatform.nl is meer informatie te vinden over het DIAG-onderzoek van Hinke Drijver en het DIAG-kennisplein, waar kennis en ervaring worden gedeeld over
Instrument
Met het ‘Diagnostisch Instrument Adaptief Gedrag’ (DIAG) kunnen gedragswetenschappers en zorgbegeleiders de adaptieve vaardigheden van mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking meten. Tot op heden was er geen betrouwbaar instrument beschikbaar. De vragenlijsten die in de 70’er jaren zijn ontwikkeld, zijn achterhaald en niet meer bruikbaar.
Het DIAG is ontwikkeld door Hinke Drijver, gedragswetenschapper bij Advisium ’s Heeren Loo. Hinke won in 2019 met het onderzoeksvoorstel voor het DIAG de NPGZ-stimuleringsprijs. Ze gaat nu (promotie)onderzoek doen naar de toepasbaarheid van het instrument, door het in de praktijk te testen en waar nodig te verbeteren. Dit doet ze in i.s.m. de hoogleraren Carlo Schuengel (Vrije Universiteit) en Robert Didden (Radboud Universiteit). Gedragswetenschappers kunnen zich aanmelden voor het onderzoek via www.diagplatform.nl. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats Viveon.
Het promotie-onderzoek loopt tot medio 2026. In die tijd zal het DIAG-kennisplein steeds verder aangevuld worden met verhalen uit de praktijk, filmpjes, leesvoer en praktische handvatten. Met als doel om kennis te delen over adaptieve vaardigheden en bewustwording te creëren: iedereen heeft adaptieve vaardigheden, hoe minimaal dat soms ook mag lijken.
Het DIAG-project is mogelijk gemaakt door giften en steun van ds. Visscherfonds, Academische Werkplaats Viveon en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek ’s Heeren Loo. Meer informatie via info@diagplatform.nl. |