De Belgische zorginstelling Sint Oda is een inzamelingsactie gestart voor speciale luchtreinigers als verdedigingsmechanisme tegen het coronavirus. Momenteel bereidt de organisatie een wetenschappelijk test voor, die begeleid en ondersteund wordt door een onderzoeksteam onder leiding van professor Blocken, verbonden aan de KU Leuven en de TU Eindhoven.
De kosten voor de test worden grotendeels gedragen door de universiteiten en Sint Oda zal enkele luchtreinigers mogen uitproberen, maar als de keuze eenmaal gemaakt is, zal ze zelf de aankoop van de luchtreinigers moeten bekostigen. En daar is veel geld voor nodig.
Langere termijn oplossing
Als er één ding is dat Sint Oda van het begin van de coronapandemie heeft geleerd, dan is het wel dat ze nooit meer terug wil naar een volledige lockdown van de organisatie, waarbij bezoek niet meer welkom is. Het heeft Sint Oda doen beseffen dat ze na moet denken over oplossingen voor de langere termijn. Want het coronavirus zal waarschijnlijk nog enkele jaren ons leven bepalen.
Natuurlijk zijn vaccinaties, ventilatie, mondmaskers en andere beschermingsmiddelen noodzakelijk, maar die zijn bij Sint Oda onvoldoende gebleken om het virus buiten de deur te houden. Daarom zet zij in op de test met luchtreinigers. Zo’n systeem haalt allerlei ziekmakers uit de lucht, zoals fijnstof, pollen en bacteriën. Maar ook aerosolen met mogelijke besmettelijke virusdeeltjes worden uit de lucht gefilterd. En dat is belangrijk in de strijd tegen corona.
Sint Oda wil de opgedane kennis rond de luchtreinigers uiteindelijk delen met andere organisaties in de gehandicaptensector. Meer informatie over het project en de wijze waarop een donatie kan worden gedaan is te vinden op de website van Sint Oda. |