Jobcoaches en werkbegeleiders van de zorgorganisaties Middin en Cordaan blijken succesvol te zijn in de begeleiding van volwassenen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende complexe problemen (LVB+) naar betaald werk. Maar wat nou precies de factoren zijn waardoor dit zo goed verloopt, is niet bekend. De partijen hebben daarom Amsterdam UMC gevraagd daar onderzoek naar te doen.
Het is niet de eerste keer dat Amsterdam UMC in de werkwijze van beide organisaties duikt. Dat gebeurde ook in 2016. Middin (Rotterdam/Den Haag) en Cordaan (Amsterdam) hadden al veel expertise opgedaan in de begeleiding van LVB+’ers. Het onderzoek zorgde er destijds voor dat al die kennis en kunde in een toetsbare en overdraagbare werkwijze werd vastgelegd: LifeWise. Dit methodisch kader biedt zestien handvatten met vier pijlers voor de begeleiding van de doelgroep.
Het nieuwe onderzoek dat nu van start gaat, krijgt de naam JobWise en is een vervolg op het onderzoek LifeWise. Net als destijds heeft het Zorgondersteuningsfonds ook dit keer subsidie toegekend.
Succesfactoren
Met het onderzoek willen Middin en Cordaan te weten komen wat de succesfactoren zijn die de jobcoaches/werkbegeleiders van Middin en Cordaan inzetten in de begeleiding van cliënten met een LVB+ naar en tijdens betaald werk. Jobcoaches en werkbegeleiders krijgen handvatten in de begeleiding van de doelgroep én de werkwijze wordt zo overdraagbaar. Amsterdam UMC gaat ook onderzoeken hoe de werkwijze van de jobcoaches en werkbegeleiders bij Middin en Cordaan wordt ervaren door de verschillende betrokkenen (jobcoaches, cliënten, woonbegeleiders, werkbegeleiders, werkgevers, UWV/gemeenten).
Het onderzoek zal over een jaar, in het tweede kwartaal van 2020, zijn afgerond. |
Op de Life-Wise-website lees je in het kort het verhaal van Astrid, die verslavings- en schuldenproblematiek had en in twee jaar tijd richting een betaalde baan is begeleid.