Ipse de Bruggen, ’s Heeren Loo en Trajectum gaan gezamenlijk met de Hogeschool Utrecht onderzoek doen naar het effect van de fysieke leefomgeving op volwassenen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag die wonen bij een zorgorganisatie. Dat die fysieke leefomgeving effect heeft, is bekend, maar het ontbreekt aan wetenschappelijke kennis om de juiste keuzes te maken.
Bij de groep mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag zijn de leefruimtes vaak praktisch en efficiënt ingericht om ze makkelijk schoon te kunnen maken. Om vernielingen te voorkomen, worden in veel gevallen robuuste materialen gebruikt. Ook zijn er vaak weinig eigen spullen te vinden. Cliënten hebben over het algemeen weinig in te brengen over de omgeving waar ze wonen.
Meer kennis
Vanuit ziekenhuizen en de ouderenzorg is al wel kennis beschikbaar over elementen die bijdragen aan een positieve leef- en werkomgeving, maar die kennis is niet altijd integraal over te nemen in de gehandicaptenzorg. Er is binnen de organisaties al wel ervaringskennis aanwezig. Zo heeft Ipse de Bruggen al eerder kamers van bewoners een make-over gegeven die positief uitpakte. Die kennis kan ingezet kan worden bij nieuwbouw en het herinrichten van bestaande woningen. Hierbij vindt nu ook verder onderzoek plaats.
Volgens de betrokken zorgorganisaties heeft de fysieke leefomgeving ook impact op het werkplezier en de veiligheidsbeleving van de zorgmedewerkers. Maar deze veronderstelling moet eveneens wetenschappelijk onderzocht worden.
Op de foto staan alle leden van de stuurgroep van het consortium: Jan van Hoek, Ernst Klunder, Suzanne Leijendekkers, Helianthe Kort, Robert Didden, Bas Bijl, Nienke van den Berg, Marieke Speet, Jacqueline Roos, Roeland Brouns, Paul Jochems en Ilse van Esch.
Lees meer over het consortium van Ipse de Bruggen, Trajectum en ’s Heeren Loo met betrekking tot het onderzoek naar de fysieke leefomgeving. |