Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar meerwaarde sociale robots in gehandicaptenzorg

19 april 2023 Redactie Klik Geen reacties

CZ Zorgkantoor heeft in één klap 50 sociale robots uitgeleverd aan zes gehandicaptenzorgorganisaties in Brabant en Limburg: Lunet, Koraal, Kempenhaeghe, Pergamijn, Sticting WonenPlus en Stichting Radar. De Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool nemen deel in dit project en gaan de meerwaarde van de sociale robots onderzoeken.

Het gaat om robotjes die cliënten kunnen ondersteunen bij hun dagstructuur. Ze kunnen bijvoorbeeld reminders afgeven (bijvoorbeeld over afspraken, therapie, medicatie), maar ook vragen stellen aan de cliënten. En zij bouwen als het ware een band op met de robot, waardoor deze een soort buddy van ze wordt.

Noodzaak
Elke robot kan geprogrammeerd worden op de individuele behoefte van een cliënt en kan zo de zelfredzaamheid van deze cliënt verhogen. Het neemt begeleiders ook werk uit handen en in het kader van een duurzame gehandicaptenzorg is zo’n robot niet maar gewoon een gadget, maar eigenlijk pure noodzaak, zo stelt Rob Raaijmakers, manager Gehandicaptenzorg en Patiëntenparticipatie CZ Zorgkantoor.

Bij dit project wordt ook onderzocht hoe het opschalen gaat, dus hoe de robot het best geïmplementeerd kan worden in de gehandicaptenzorg. Daar zijn nu eenmaal koplopers voor nodig die buiten de gebaande paden durven te treden, meent Mike van Rijswijk. Hij is directeur van The Innovation Playground, dat het platform Robot Ctrl heeft ontwikkeld, het platform dat betrokken is bij de uitlevering van de 50 robots.

De inzet van robots in de gehandicaptenzorg is niet nieuw, wel dat het nu op zo’n grote schaal in één keer wordt gedaan. Zorgorganisatie Philadelphia was een van de eerste die pilots met zorgrobotjes deed.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!