Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar online gedrag van jongeren met leerproblemen

23 oktober 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het lectoraat lvb en risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden is bezig met een onderzoek naar het online gedrag van neurodivergente jongeren (jongeren met leer- of ontwikkelingsproblemen, waaronder LVB, AD(H)D, autisme en dyslexie). Er is een vragenlijst beschikbaar voor zorgprofessionals die met deze jongeren in de leeftijd tussen 16 en 24 jaar werken. Invullen duurt zo’n 25 minuten.

Het internet geeft mensen de mogelijkheid om snel contact te leggen met elkaar. De snelle digitale wereld levert ook vragen op en kent bepaalde risico’s. Binnen dit onderzoek willen de onderzoekers ruimte geven aan zorgprofessionals om te delen welke mogelijkheden en uitdagingen zij tegenkomen bij het begeleiden van neurodivergente kinderen en jongeren in hun dagelijkse digitale leven.

Met de antwoorden krijgen zij zicht op wat zorgpersoneel nodig heeft om kinderen en jongeren met leer- of ontwikkelingsproblemen te begeleiden in hun dagelijkse digitale leven. En die inzichten worden weer gebruikt voor het ontwikkelen van trainingsprogramma’s en hulpmiddelen. Deze kunnen zorgprofessionals inzetten bij het begeleiden van het dagelijks digitale leven van neurodivergente kinderen. 

Deelname is eenvouding. Via de link kom je terecht bij de vragenlijst: www.tinyurl.com/ZorgprofessionalsDigable.

Het lectoraat werkt voor dit onderzoek samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Utrecht en Windesheim.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!