Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar roken bij ouders met een licht verstandelijke beperking

14 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Vilans, Sherpa, ’s Heeren Loo en Cordaan werken in het project ‘Gezonde Omgeving’ samen om ouders met een licht verstandelijke beperking van het roken af te helpen. Een belerend vingertje helpt daarbij vaak niet. Ze onderzoeken welke manieren wel effect hebben. Het betrekken van ervaringsdeskundigen die een herkenbaar verhaal hebben, blijkt aan te sluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een grotere kans op gezondheidsachterstanden. Door te stoppen met roken valt al een risico weg. Maar roken is voor deze doelgroep een remedie tegen de stress van alledag. Vaak weten ze wel dat roken slecht is voor hun gezondheid, maar denken ze het nodig te hebben om rustig te worden.

Vanessa stopte
Het verhaal van Vanessa, een moeder van 32 jaar met een licht verstandelijke beperking, kan hen helpen. Begeleiders kunnen samen met cliënten kijken naar wat Vanessa de motivatie gaf om te stoppen met roken: de gezondheid van haar twee kinderen. Ze rookte tijdens beide zwangerschappen en beide kinderen hebben astma. Ze realiseerde zich dat ze een gezonde leefomgeving voor haar zoon en dochter wilde creëren en dat deed ze door te stoppen met roken.

Ze is nu vier jaar van het roken af, maar heeft het er af en toe nog wel moeilijk mee de verleiding te weerstaan. Vooral als er veel op haar afkomt. Dan gaat ze kleuren in kleurboeken voor volwassenen om afleiding te zoeken. Ook heeft Vanessa een app gedownload, Kwitter, die precies bijhoudt hoeveel geld ze al heeft bespaard door te stoppen: ruim 10.000 euro, en hoeveel sigaretten ze in die vier jaar niet meer heeft gerookt. Dat motiveert haar enorm.

Methode
Het filmpje met Vanessa kan helpen bij het aangaan van een gesprek over stoppen met roken. Het vormt onderdeel van een methode die momenteel ontwikkeld wordt door de drie zorgorganisaties en Vilans. Zij kijken onder andere naar activiteiten die bijdragen aan stoppen met roken. Daarnaast trainen ze behandelaren en begeleiders in motiverende gespreksvoering. De behoeften en beleving van de ouders staan hierbij centraal. Aan het eind van het jaar moet het onderzoek afgerond zijn.

Wie geïnteresseerd is in deelname aan het onderzoek of meer informatie wil, kan contact opnemen met Marieke Meppelder van Vilans via m.meppelder@vilans.nl. Of neem een kijkje op de website van Kennisplein Gehandicaptensector.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!