Welke ondersteuning werkt het beste voor cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg met een zwaardere ondersteuningsvraag, zorgzwaartepakket 6 of 7? Dat bekijken onderzoekers van de universiteit Leiden de komende vier jaar in het ‘Score-onderzoek’, waarvan 21 april de aftrap was. De onderzoekers volgen daarvoor 310 cliënten van zorgorganisaties Ipse de Bruggen, De Hartekamp Groep, Ons Tweede Thuis en Cordaan.
Het Score-onderzoek is volgens de betrokken partijen “het eerste systematische en wetenschappelijke onderzoek naar welke ondersteuninghet beste werkt en welke ondersteuning zorgt voor een zo goed mogelijke levenskwaliteit van cliënten in de intensieve verblijfszorg.”
Score staat voor: Systematische cliënt ondersteuning resultaat evaluatie.
Onderzoeker Desirée van Winden: ‘’We merken in de praktijk dat medewerkers vaak heel goed weten wat werkt voor cliënten waar zij al een langere tijd bij betrokken zijn. Wanneer je deze medewerkers vraagt waarom een cliënt op een bepaalde manier ondersteunen, vinden ze die vraag moeilijk te beantwoorden en blijkt dat ze vooral uit kennis, intuïtie en ervaring werken. Graag zouden we willen beschrijven wat het beste werkt voor welke cliënt, zodat alle cliënten binnen de intensieve verblijfszorg hiervan optimaal kunnen profiteren.’’
Wat helpt echt?
In het onderzoek worden 220 cliënten van Ipse de Bruggen, 50 cliënten van De Hartekamp Groep, 20 cliënten van Ons Tweede Thuis en 20 cliënten van Cordaan gevolgd. Zij krijgen aangepaste vragenlijsten voorgelegd of hun vertegenwoordigers worden ondervraagd.
Hoe wonen mensen, hoe worden zij begeleid, hoe groot is de rol van familie, welke keuzes kunnen mensen zelf maken in hun dagelijks leven? Wat helpt hen nou echt? Door dit te achterhalen, willen de onderzoekers de zorg verbeteren en de kwaliteit van leven van mensen met een beperking vergroten. En daarmee ook zorgen voor professionalisering van medewerkers in de zorg en handelingsverlegenheid voorkomen.
Profielen
Alle cliënten willen natuurlijk niet dezelfde ondersteuning, daarom brengen de onderzoekers allereerst in beeld in welke verschillende profielen de onderzoeksgroep is in te delen. Desirée: “Zo bekijken we welke overeenkomsten mensen hebben qua intelligentie, adaptief vermogen en diagnoses en hopen zo een leidraad te hebben voor de zorgbehoefte van deze verschillende profielen cliënten.”
Resultaten
Het onderzoek is een samenwerking tussen de vier zorgorganisaties en de afdeling Orthopedagogiek van de Universiteit Leiden. Daarnaast zijn er afspraken met het Roc Mondriaan en het Roc Nova College om de resultaten te vertalen in hun onderwijsprogramma.
In 2019 worden de eerste resultaten verwacht. Op 21 april was de start met de ondertekening door de bestuurders van genoemde organisaties. Het onderzoek en de ontwikkelingen zijn te volgen op de website: www.wathelptmij.nl.
Op de foto:
Léon, cliënt van Ipse de Bruggen en Mischa, cliënt van De Hartekamp Groep scoren letterlijk in het doel. Zij doen mee aan het Score-onderzoek: wat helpt mij? waardoor beter inzichtelijk moet worden wat voor ondersteuning bij hen werkt.