Vanaf 1 januari 2013 telt het vermogen mee bij het vaststellen van de eigen bijdrage voor de Awbz en Wmo. Bij belangenorganisaties Platform vg (verstandelijk gehandicapten) en de Cg-raad (Chronisch zieken en gehandicapten) komen veel vragen binnen over de nieuwe regeling. Bovendien vinden veel mensen de regeling onrechtvaardig. De organisaties roepen op om schrijnende gevallen te melden.
Wat houdt de regeling in? Per 1 januari wordt een deel (8%) van het vermogen (uit sparen en beleggen, dus geen eigen huis of auto) meegeteld bij het vaststellen van de eigen bijdragen voor de Awbz en de Wmo. In 2013 is het heffingsvrije vermogen 21.139 euro voor alleenstaanden. Voor mensen van 65 jaar en ouder geldt onder bepaalde omstandigheden een extra heffingsvrij vermogen.
De vermogensbijtelling heeft in de eerste plaats gevolgen voor de eigen bijdragen in de Awbz. Het zwaarst worden mensen getroffen die langer dan een half jaar in een Awbz-instelling wonen. Het gaat vaak om mensen met een (verstandelijke) beperking voor wie de ouders wat geld opzij hebben gezet.
De vermogensbijtelling geldt ook voor eigen bijdragen in de Wmo. Het grote verschil met de Awbz is dat gemeenten zelf bepalen voor welke aanspraken of voorzieningen zij een eigen bijdrage vragen. In 2014 krijgen mensen in Awbz-voorzieningen nog meer kortingen en bijtellingen voor hun kiezen.
Bij Platform vg en de Cg-raad komen veel meldingen binnen van mensen die de vermogensbijtelling onrechtvaardig vinden. Bijvoorbeeld van een vader van wie het kind gehandicapt was geraakt door een medische fout en die daarvoor smartengeld had gekregen. Dat smartengeld - plus wat spaargeld voor later – gaat nu meetellen voor de eigen bijdrage, terwijl dat eigenlijk was bedoeld als buffer voor moeilijke tijden. Beide organisaties roepen mensen op om gevallen van onrechtvaardige vermogensbijtelling bij hen te melden.