De Leidse Hoogleraar neuropedagogiek Hanna Swaab heeft een online webdossier geopend, om opvoeders te helpen ontdekken hoe zij een probleemkind kunnen opvoeden. Hoe kun je agressief gedrag van een kind bijsturen? Of een autistisch kind helpen om te communiceren? Hanna Swaab is expert op dit gebied.
Waarom hebben sommige kinderen last van sociale stoornissen zoals autisme of agressief gedrag? Kunnen we die stoornissen bijsturen of zelfs voorkomen? "Hoe je je gedraagt, hangt deels af van hoe je brein functioneert," vertelt hoogleraar neuropedagogiek Hanna Swaab op de website van de Leidse universiteit. "Daar worden bijvoorbeeld verbindingen gemaakt die bepalen hoe jij op je omgeving reageert. We weten ook dat de omgeving waarin je opgroeit en de ervaringen met je ouders enorm belangrijk zijn. En dat je de ontwikkeling van hersenen soms nog kunt beïnvloeden."
Gedragsstoornissen
Swaab en haar collega's helpen kinderen met gedragsstoornissen. Ze 'meten' hoe de hersenen van deze kinderen functioneren, hoe dit zich vertaalt in gedrag, en hoe kinderen op hun omgeving reageren. Met die kennis ontwikkelen ze behandelingen en trainingen voor kinderen (en hun ouders) met problemen tijdens het opgroeien, zoals autisme, adhd of agressieproblemen om gedrag aan te passen en beter te communiceren. Het leven van 'probleemkinderen' krijgt zo een enorm positieve wending. In haar online dossier laat Swaab zien hoe zij kinderen en hun ouders helpt.
Prikkels
Hanna Swaab is gespecialiseerd in ontwikkelingsproblemen zoals autisme en agressief gedrag. Swaab gebruikt haar kennis over het verband tussen hersenfuncties en gedrag om therapieën op maat te ontwikkelen voor clienten. Samen met het centrum voor autisme in Leiden doet ze bijvoorbeeld onderzoek naar de beïnvloedbaarheid van communicatie tussen ouders en jonge kinderen met autisme. "Een kind met autisme heeft meestal weinig natuurlijke behoefte om aandacht te delen met anderen, waardoor hij of zij minder open staat voor prikkels uit de omgeving. Omdat het kind minder reageert op de prikkels vanuit de omgeving, zijn de mensen rondom het kind op hun beurt vaak minder geneigd om prikkels aan te bieden." Vanuit deze kennis bieden Swaab en haar collega's een training aan autistische kinderen en hun ouders om beter met elkaar te leren communiceren.
Agressie
"De oorzaak van agressie ligt hoofdzakelijk in twee domeinen", vertelt Swaab. "Nummer één: biologische aanleg: agressie wordt vaak veroorzaakt door problemen in sociale cognitie en regulatiefuncties. Nummer twee: de omgeving waarin een kind opgroeit." Het werk van Swaab richt zich op beide factoren. In het project 'Een goed begin', bijvoorbeeld, begeleidt ze jonge moeders met psychische en sociale problemen tijdens de zwangerschap en in de eerste twee jaar van opvoeden. "Door deze training ontstaat hopelijk een veilige en stimulerende omgeving, wat heel belangrijk is voor een kind om zich sociaal, cognitief en emotioneel te ontwikkelen. Zo kunnen bijvoorbeeld agressieproblemen en andere problemen in het functioneren en welbevinden worden voorkomen."
Het Online webdossier van Hanna Swaab is te vinden op de site van de Leidse universiteit.