Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontspanning en troost dankzij verzwaringsknuffel

16 juli 2024 Ruth Eppink Geen reacties

Veel mensen kennen de verzwaringsdeken of het verzwaringsvest voor kinderen of volwassenen die moeite hebben met het verwerken van prikkels, of angstig zijn. De diepe druk brengt een gevoel van veiligheid, kalmte en rust. Er zijn echter ook verzwaringsknuffels verkrijgbaar. Bijvoorbeeld van Lotgenootje, een start-up van de 25-jarige Marien Jansen.

Ze zien er heel aaibaar uit, de verzwaringsknuffels van Lotgenootje in de vorm van een hond of een beer. Met een gewicht van 2 kilo zijn ze geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar ook veel volwassenen zijn inmiddels in het bezit van een Lotgenootje. Wie de reviews op de website bekijkt, ziet veel reacties van tevreden gebruikers. De slogan ‘Waar liefde zwaar weegt’ is helemaal van toepassing op de knuffels.

Diepe druk
Marien heeft vijf jaar gewerkt bij zorgorganisatie Philadelphia Zorg. “Ik werkte daar met mensen met een verstandelijke beperking en autisme, zowel jong als oud. Daar zag ik van dichtbij de positieve effecten van bijvoorbeeld een verzwaringsdeken. Ik miste echter een uniek product, dat diepe druk geeft, maar ook echt aanvoelt alsof iemand je omarmt. Dat emotionele comfort krijg toch niet van een verzwaringsdeken of -vest. De hond en de beer van Lotgenootje hebben gelijkmatig verdeelde verzwaring, waardoor je het gevoel krijgt je geknuffeld wordt. Het biedt dus ook emotionele steun en troost en daar blijkt best veel belangstelling voor te zijn.”

marien_jansen_verzwaringsknuffel_1.jpg

Als beginnend ondernemer was het een flinke zoektocht om een producent te vinden die kon maken wat Marien voor ogen had. Maar dat is gelukt. En toen de eerste knuffels naar een groep testers ging, bleken ze precies dat te doen wat Marien wilde: diepedrukstimulatie en troost bieden.

Ervaringen
Veel gebruikers van de Lotgenootjes slapen beter. Zo meldt Marjolijn dat de beer voor haar hoogsensitieve dochter een geweldig hulpmiddel is. “In een wereld die overweldigend aanvoelt, is het voor mijn kind soms moeilijk om momenten van rust en ontspanning te vinden. Met deze verzwaarde knuffelbeer heeft mijn kind meer rust gekregen om te ontprikkelen. Door de verzwaring heeft ze het gevoel dat ze geknuffeld of vastgehouden wordt. Dit Lotgenootje heeft verborgen talenten die verder gaan dan alleen ontspanning en stress verminderen. Mijn dochter slaapt ook veel beter sinds ze met deze beer naar bed gaat. Ze noemt de beer Lot.”

Ook Kenny Dewinter is blij met Lotgenootje. Hij werkt al jaren met mensen met een meervoudige beperking, en had de gunstige effecten van een verzwaringsdeken al vaker vastgesteld bij deze doelgroep. “Deze geweldige knuffels zijn perfect om op een zeer laagdrempelige manier contact te maken en troost, rust en geborgenheid te bieden.”

Marien is blij dat hij de stap genomen heeft om zich op Lotgenootje te storten. Hij is nu een klein half jaar bezig, waarbij hij dankzij feedback van klanten een aantal punten heeft verbeterd aan de beer en de hond. “Wat ik ook heel bijzonder vindt, is dat het zich echt rondpraat. Veel mensen komen via mond-tot mondreclame bij mij uit en dat maakt het voor mij extra speciaal.”

Nieuwe dieren
Het succes van Lotgenootje heeft er wel toe geleid dat Marien momenteel weer moet wachten op een nieuwe zending Lotgenootjes. “Die verwacht ik begin augustus binnen te hebben. En er komen dit jaar nog meer dieren aan, naast de hond en de beer.”

Lotgenootje beer en hond wegen allebei 2 kilo en zijn in zittende positie 45 centimeter groot. Wassen in de wasmachine raadt Marien af, de knuffels zijn het best met een vochtige doek schoon te maken.  |

Meer informatie vind je op lotgenootje.com. Een Lotgenootje kost 59,95 en de verzendkosten zijn gratis.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!