De tweejaarlijkse Pier de Boer-prijs voor projecten die mensen met een verstandelijke beperking verder helpen, is half september uitgereikt aan Parc Spelderholt. Met hun Academie Spelderholt geeft de organisatie jongeren met een verstandelijke beperking de kans om een vierjarig ontwikkeltraject te volgen en af te sluiten met een erkend certificaat (MBO niveau 1). De jury roemde vooral de grote impact van Parc Spelderholt op de toekomst van deze jongeren.
De Pier de Boer prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door Stichting SPZ en HandicapNL en is vernoemd naar Pier de Boer, de grondlegger van de sociaal-pedagogische zorg. In 1924 richtte Pier de Boer de eerste werkplaats op in Amsterdam voor mensen die (nog) niet bij een bedrijf konden werken. Het was zijn missie om mensen met een verstandelijke beperking verder op weg te helpen.
Twintig organisaties stuurden voor de prijsuitreiking van dit jaar een inzending in. De jury koos hieruit vier genomineerden:
Laatstgenoemde ging er met de juryprijs vandoor - een geldbedrag van 25.000 euro en een uniek bronzen beeld - omdat volgens de jury “de missie van Pier de Boer naadloos aansluit op de missie van Parc Spelderholt om jongeren met een verstandelijke beperking zo zelfstandig en zelfredzaam mogelijk op te leiden.”
Klik schreef eerder over de positieve uitkomsten van een onderzoek naar het ontwikkeltraject van Parc Spelderholt. De academie is gevestigd in het prachtige hotel-kasteel op het landgoed van Parc Spelderholt, heeft ruimte voor 80 studenten en is een vervolg op het voortgezet speciaal onderwijs.
Met een combinatie van lessen en stage leren de jongeren vaardigheden op het gebied van dienstverlening en horeca. Op hetzelfde terrein zijn ook negen woningen om zo zelfstandig mogelijk te leren wonen. Na vier jaar stromen de jongeren uit naar een passend huis en naar passend werk.
Publieksprijs en aanmoedigingsprijzen
Behalve door de jury, werd er ook door het aanwezige publiek een winnaar gekozen. Die prijs ging naar Theaterwerkplaats Tiuri met hun project Compagnie21. De publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Prins Heerlijk ontving de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro. |
Lees meer over de Pier de Boer-prijs op de websites van stichting SPZ en HandicapNL.