Bij kinderen die tussen hun geboorte en hun 16e jaar emotioneel zijn mishandeld of verwaarloosd, ontwikkelen de hersens zich anders dan bij kinderen die veilig zijn opgegroeid. De gevolgen voor de hersens zijn vergelijkbaar bij wat er gebeurt met kinderen die lichamelijk of seksueel zijn mishandeld.
De universiteit van Leiden is begonnen met een serie filmpjes waarin wetenschappers kort en in eenvoudige taal uitleggen wat ze onderzoeken. Een van de filmpjes gaat over hoogleraar stress gerelateerde psychopathologie Bernet Elzinga. Zij legt uit dat bij volwassenen die als kind emotioneel mishandeld of verwaarloosd zijn, de hersendelen die de stress reguleren anders zijn ontwikkeld dan bij veilig opgegroeide volwassenen.
Mensen met een onveilige jeugd ontwikkelen op volwassen leeftijd vaak depressies en andere psychiatrische aandoeningen. Een op de drie mensen die als kind zijn mishandeld of verwaarloosd, gaat zijn eigen kinderen later ook mishandelen of verwaarlozen. Maar twee op de drie doen dat niet. Elzinga probeert er achter te komen welke factoren hen beschermen tegen een herhaling van hun eigen onveilige jeugd.
Het filmpje is te zien op de site van de Leidse universiteit