Sommige patiënten die wegens aanvallen voor observatie naar een epilepsiecentrum komen, blijken toch geen epilepsie te hebben. Hun aanvallen lijken op epilepsie maar bij onderzoek zijn geen epileptische ontladingen in de hersenen zien. De aanvallen hebben een emotionele oorzaak. Klinisch psycholoog/psychotherapeut Nynke Bodde (Kempenhaeghe) zegt in haar promotieonderzoek dat deze patiënten met zogeheten psychogene niet-epileptische aanvallen (Pnea) toch het beste af zijn in een epilepsiecentrum voor de diagnose en bij de start van de behandeling.Foto Frans Paalman
"De uitgebreide diagnostische mogelijkheden daar zorgen ervoor dat met zekerheid kan worden vastgesteld dat het niet om epilepsie gaat. Weten dat 'elk mogelijk onderzoek is gedaan', helpt de patiënt bij het accepteren van de diagnose Pnea. Verder is er in een epilepsiecentrum veel kennis over het omgaan met de aanvallen. Want die aanvallen zijn er wel. Bovendien zijn er patiënten die zowel met epilepsieaanvallen als met psychogene niet-epileptische aanvallen kampen," aldus Nynke Bodde.
Oorzaak
Als de diagnose Pnea is gesteld, moet worden bepaald wat dan de oorzaak van de aanvallen is. Het onderzoek van Nynke Bodde gaat over deze tweede fase van de diagnostiek en de start van de behandeling: door welke (emotionele) factoren zijn de aanvallen ontstaan en waarom blijven ze optreden. Door onderscheid te maken tussen een aantal subtypen wordt duidelijk welke handeling het beste past. Bij sommige patiënten is sprake van een biologische kwetsbaarheid voor deze aanvallen. Het proces dissociatie (een soort wegdromen) kan een rol vervullen bij Pnea. Met behulp van hersenonderzoeksmethode 'functionele Mri' is daarvoor een oorzaak gevonden in de hersenen.
Acceptatie
Als de patiënt de diagnose Pnea heeft geaccepteerd en de behandeling is gestart, is het in veel gevallen mogelijk de therapie voort te zetten binnen de algemene geestelijke gezondheidszorg. De epilepsiekliniek zorgt dan voor een verwijzing en ondersteuning.
Nynke Bodde promoveerde donderdag 31 oktober op haar proefschrift 'Psychogenic non-epileptic seizures: a separate disorder or part of a continuüm?'.
Verstandelijke beperking
Ook bij mensen met een verstandelijke beperking komt pseudo-epilepsie voor. In Klik stond eerder een artikel over de kennis over pseudo-epilepsie die epilepsiekliniek Sein in Zwolle daarover heeft ontwikkeld.