Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook zorgprofessionals kunnen ervaringsdeskundig zijn

9 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

In de zorg is de laatste jaren veel oog voor ervaringsdeskundigheid. Meestal gaat dit over cliënten. Over de inzet van geprofessionaliseerde ervaringsdeskundigen, dus zorgverleners die zelf verslaafd zijn geweest of een beperking hebben, is nog niet zoveel bekend. Vanaf februari start een tweejarig actieonderzoek hiernaar.

Alie Weerman is projectleider en onderzoeker bij het lectoraat Verslaving van Hogeschool Windesheim. Zij toonde eerder aan dat de inzet van geprofessionaliseerde ervaringsdeskundigen voor vernieuwing in de beroepspraktijk kan zorgen.

Dat onderzoek krijgt nu een vervolg bij vier grote zorgorganisaties. Medewerkers van Mee IJsseloevers, Trajectum, Ggnet en de Ribw Groep Overijssel mogen hun ervaringsdeskundigheid vormgeven en professioneel benutten.

Het lectoraat Verslaving van Hogeschool Windesheim voert het onderzoek uit en wordt daarin bijgestaan door Hogeschool Utrecht en het Vu-Medisch Centrum. Het project is niet alleen van belang voor praktijkverbetering, maar levert ook producten op voor zorg en onderwijs.

Steun bieden en meetellen
Er is in de zorg een breed draagvlak voor de inzet van ervaringsdeskundigen. Over het algemeen geldt dat deze mensen:
• vaak creatief zijn in het bedenken van oplossingen
• vanuit eigen ervaring steun en ondersteuning kunnen bieden
• door hun werk kunnen laten zien dat zij ook gewoon meetellen in de maatschappij.

Meer informatie over het project is verkrijgbaar bij Alie Weerman: a.weerman@windesheim.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!