Bij zorgorganisatie Trajectum heeft het personeel opnieuw aandacht gevraagd voor onderbezetting en de gevaarlijke situaties die hierdoor ontstaan. Een noodkreet hierover van een medewerker van tbs-locatie Hoeve Boschoord kreeg veel bijval bij collega’s, die zich zorgen maken over de veiligheid en continuïteit van de zorg voor de cliënten met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen.
Maandagmorgen was een bijeenkomst waarin circa 100 medewerkers hun ervaringen deelden aan de Raad van Bestuur en het management van Trajectum. Concrete aanleiding hiervoor was de noodkreet van medewerker Anton Gerding van locatie Boschoord, die een e-mail over de schrijnende werkomstandigheden naar de directie had gestuurd. Een separatie die hij afgelopen week meemaakte, was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen, schrijft het Dagblad van het Noorden.
Op het tandvlees
“Op de werkvloer zijn de zaken niet goed geregeld. Ik ben er helemaal klaar mee. Er is zo ongelooflijk veel onderbezetting,” schrijft hij. “Vaste collega’s die op het tandvlees lopen, flexers die zich de blubber werken. Op vele afdelingen zijn zo veel separaties dat dit niet langer kan.”
“Dit tekent de betrokkenheid van onze medewerker en we nemen deze signalen dan ook zeer serieus,” is de reactie van het bestuur van Trajectum op de website. Bij de bijeenkomst op locatie Boschoord maandagochtend vertelden ook andere medewerkers over wat er speelt binnen sommige teams. Zo is er sprake van onderbezetting en veel wisselingen van personeel en management.
“Wij begrijpen dat dit het werken met cliënten die soms veel energie vragen er niet makkelijker op maakt,” is de reactie van het bestuur van de organisatie, die zegt al voor de zomer een structureel verbeterprogramma te zijn gestart.
De verbeteringen moeten voortborduren op eerder ingezette acties. Een paar jaar geleden luidde het personeel namelijk al de noodklok over de onderbezetting, samen met vakbond FNV. Toen kwam de organisatie met extra geld en maatregelen over de brug.
Volgens de organisatie heeft het verbeterprogramma effect: “We zien dat het ziekteverzuim dit jaar is gedaald, wat een positief effect heeft op de bezetting. We constateren nu dat we de verbeteringen met kracht moeten doorzetten en de behaalde resultaten beter aan en met de medewerkers moeten communiceren.”
Krapte op de arbeidsmarkt
Net als veel organisaties in de zorg zegt Trajectum vooral last te hebben van de krapte op de arbeidsmarkt. “Desondanks zijn we in staat geweest tientallen nieuwe medewerkers te verwelkomen. Tegelijkertijd verlaten ook medewerkers de organisatie waardoor veel kennis en ervaring verloren gaat. Deze bewegingen in de zorg zullen zich ook in de komende periode nog wel blijven voordoen. Het is een groot maatschappelijk probleem. We zijn er dus nog niet. Wij blijven ons inzetten om voldoende nieuwe en goed opgeleide medewerkers te vinden.”
Vervolgstappen
Na afloop van de bijeenkomst is met een delegatie van de medewerkers verder gesproken over de vervolgstappen en afgesproken hierover in gesprek te blijven met elkaar. |