Edwin is een man van 39 jaar met autisme. Zijn dagelijkse verzorging wordt volledig van hem overgenomen om agressie te voorkomen. Tijdens de dagbesteding wordt hij steeds vaker agressief. Alle andere cliënten verlaten dan de dagbestedingsruimte totdat hij weer rustig is geworden. – Casus Centrum voor Consultatie en Expertise (Cce).
Op het laatst is dagbesteding helemaal niet meer mogelijk voor Edwin. Door zijn autisme heeft hij moeite om de wereld te begrijpen, hij kan de gebeurtenissen niet ordenen. De spanning die daardoor wordt opgebouwd, moet hij ontladen. Dat doet Edwin met agressie en zelfverwondend gedrag. Iedereen – Edwin en het team – raakt uitgeput.
Deze casus laat zien dat ordening bij autisme meer is dan alleen structuur aanbrengen. Het gaat er óók om dat flexibiliteit wordt aangebracht, omdat anders de kans wordt vergroot dat ordening omslaat in dwang.
Weekmenu
In de casus gebruikt orthopedagoge Frederike van Dantzig van zorgorganisatie de Hartekamp groep, de analogie van een weekmenu en een recept. Het leven wordt geordend volgens een weekmenu met recepten. Het weekmenu kan iedere week anders zijn. Daar zit de flexibiliteit. De gerechten die op dat menu staan worden echter wel steeds op dezelfde manier klaargemaakt. En dat biedt ordening.
Een andere interventie is meer rust brengen voor Edwin door voorspelbare en herkenbare eindes en overgangen van situaties. Ook de communicatie wordt begrijpelijker gemaakt:
Tics negeren
Edwin heeft Gilles de la Tourette en veel tics. Een interventie is ook om de tics te negeren, waardoor ze afnemen in frequentie en intensiteit.
De begeleiders maken een omslag naar relationeel in plaats van functioneel contact met Edwin. Een van de geleerde lessen van het team is: samen praten over wat je moeilijk vindt, maakt dat je meer ontspannen kunt begeleiden.
Het resultaat van de interventie is dat Edwin zich zekerder gaat voelen, weer naar dagbesteding kan en herstelt na een frustratie. Alledaagse handelingen als wassen, eten en aankleden kan hij met een beetje hulp nu zelf.
Bekijk de hele casus op lerenvancasussen.cce.nl