Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Organisaties ontwikkelen actieplan voor lvb’ers met schulden

12 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Acht organisaties slaan de handen ineen om de ondersteuning aan mensen met een lichte verstandelijke beperking op het gebied van schulden en werk te verbeteren. Begin juli presenteerden zij daarvoor het Actieplan LVB, schulden en werk.

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) hebben een grotere kans om in de schulden te raken dan mensen zonder deze handicap. Daarbij hebben ze ook moeite om werk te vinden en te behouden. Professionals die hen helpen bij schuldhulpverlening herkennen die beperking vaak niet, waardoor een aanpak niet effectief is.

De komende twee jaar zetten acht organisaties (Cedris, Divosa, Sociaal Werk Nederland, Federatie Opvang, MEE NL, BPBI, SBCM en NVVK) de schuld- en werkproblematiek rond mensen met een lvb op de kaart via publieke discussies. Ook gaan ze trainingen en interventies met elkaar delen, willen ze de bestaande basiskennis over lvb uitbreiden en diverse manieren van aanpak testen.

“De dienstverlening aan mensen met een lvb is complex en vergt daardoor extra begeleiding. We slaan de handen ineen, omdat deze mensen het ook verdienen voluit mee te doen in de samenleving,” zegt NVVK-voorzitter Marco Florijn.


Stress
Financiële problemen leiden bij iedereen, met of zonder een lvb, tot stress. Dit zorgt vaak voor problemen bij het vinden en behouden van werk. Bij lvb’ers kennen schulden vaak diverse oorzaken en het leidt tot een veel grotere variatie aan gedrag, zo blijkt uit het onderzoeksrapport LVB, schulden en werk van Hogeschool Utrecht, Hogeschool Leiden, SBCM en MEE NL. Daarom is belangrijk dat ondersteuners deze beperking herkennen en weten hoe ze hier mee om moeten gaan.

Door kennis hierover beter en vaker te delen moeten professionals tot een integrale aanpak komen, vinden de onderzoekers. De acht organisaties gaan hier de komende twee jaar mee aan de slag.  |

Meer informatie over het
Actieplan LVB, schulden en werk is te vinden in de Achtergrondstudie LVB, schulden en werk, en het Rapport LVB, schulden en werk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!