Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oud worden met Downsyndroom

29 juli 2015 Ronny Vink Geen reacties

Een nieuwe brochure helpt professionals, familie en andere betrokkenen bij het omgaan met ouderdomsverschijnselen bij mensen met Down syndroom. De van oorsprong Amerikaanse uitgave is vertaald in het Nederlands en uitgegeven door de stichting Down syndroom.

Volwassenen met Downsyndroom worden ouder dan ooit eerder in de geschiedenis. Leeftijden van 60 en 70 zijn gewoon geworden. “Ouder worden brengt een heleboel nieuwe leuke uitdagingen met zich mee. Maar ouderdom kan ook onverwachte problemen brengen waarop volwassenen met Downsyndroom, hun familie en verzorgers/begeleiders zich niet voorbereid voelen,” staat in de inleiding.  De brochure geeft informatie over de huidige stand van de kennis over ouderdom bij mensen met Down syndroom, een wetenschap die volop in beweging is. Vooral op het gebied van Alzheimer en Down syndroom wordt op het ogenblik veel onderzoek gedaan.

 

Verouderingsproces
De brochure biedt een schat aan informatie over het lichamelijke, verstandelijke en sociale verouderingsproces bij mensen met Down syndroom, en over de gevolgen die dat heeft voor hun behoefte aan zorg en voor de manier waarop zij begeleid worden.

 

Vertragen
Volwassenen met Downsyndroom hebben op veel jongere leeftijd te maken met verouderingsverschijnselen dan niet gehandicapte leeftijdgenoten. Begeleiders en familieleden melden dat mensen met Down al op 40- tot 50-jarige leeftijd beginnen te ‘vertragen.’ Dat betekent da ze op veel jongere leeftijd de gezondheidsklachten en lichamelijke kenmerken ervaren, die normaal gesproken pas op oudere leeftijd voorkomen bij de gemiddelde bevolking.

 

Chromosoom 21
Oorzaak van deze versnelde veroudering is nog niet helemaal duidelijk. Alzheimer, het vormen van eiwitplakkaten in de hersenen, wordt in verband gebracht met chromosoom 21, en daarvan hebben mensen met Downsyndroom er drie, in plaats van twee.

 

Down en oud Oud worden met Down syndroom. Door Julie Moran, vertaald door Tonnie Coppus (arts voor verstandelijk gehandicapten) uitgegeven door Stichting Down syndroom.

Meer weten over Ouder Worden? Bestel onze nieuwste kennispocket! 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!