De meeste ouderen met een verstandelijke beperking zijn minder actief dan eigenlijk goed is voor hun gezondheid. Ook zijn ze minder fit dan ouderen zonder verstandelijke beperking. Ze hebben bijvoorbeeld minder kracht en uithoudingsvermogen.
Het onderzoek Gezond ouder met een verstandelijke beperking (Goud) heeft dit aangetoond. Thessa Hilgenkamp, bewegingsagoog bij zorgorganisatie Abrona, promoveert op 9 mei op een van de onderzoeksthema's 'Lichamelijke activiteit en fitheid bij ouderen met een verstandelijke beperking'.
Proefschrift
Het onderzoek Goud heeft voor het eerst met objectieve meetmethoden de gezondheid in kaart gebracht van een grote groep ouderen met een verstandelijke beperking. Wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus MC onderzochten 1050 mensen met een verstandelijke beperking. In het proefschrift van onderzoeker Thessa Hilgenkamp worden de resultaten gepresenteerd van de metingen van lichamelijke activiteit, fitheid en dagelijks functioneren.
Lichamelijke activiteit en fitheid zijn van groot belang om gezond te blijven en om achteruitgang in activiteiten van het dagelijkse leven te voorkomen. Ouderen met een verstandelijke beperking moeten daarom zo actief mogelijk blijven.
Motiveren
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van Goud is Abrona dit jaar gestart met het ontwikkelen van een coachingsmethodiek voor begeleiders. Zij worden gecoacht in het motiveren van cliënten en het langzaam opbouwen van beweegactiviteiten (zie foto), vooral in en rondom de woonlocatie. Ook wordt er een beweegplan op maat gemaakt voor cliënten.
Abrona wil meer beweegactiviteiten in het dagelijkse leven van cliënten opnemen, en organiseert daarom regelmatig activiteiten en sportevenementen zoals de Abronaloop en verschillende wandel- en fietstochten.