Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overheid moet voortvarender aan de slag met VN-verdrag handicap

17 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het VN-comité dat gaat over de rechten van personen met een handicap heeft een aantal aanbevelingen gedaan aan Nederland. Zo zou ons land een strategie moeten ontwikkelen om het gehele VN-verdrag handicap uit te voeren in alle lagen van de overheid. En daarbij zou men structureel mensen met een beperking moeten betrekken, evenals hun vertegenwoordigende organisaties.

Het College voor de Rechten van de Mens, dat in ons land toezichthouder is op de uitvoering van het VN-verdrag handicap, had hiervoor voor de eerste keer een rapportage doorgestuurd over hoe ons land het er tot dusver heeft afgebracht.

Verbeterpunten
De zorg- en verbeterpunten die het VN-comité met Nederland deelt, komen overeen met de punten die ook het college naar voren bracht in zijn rapportage. Het gaat om de volgende punten:

  1. Zorg voor een volledige realisatie van het VN-verdrag handicap. Momenteel richt de overheid zich op zeven levensdomeinen uit het verdrag; hierdoor komen niet alle artikelen aan bod.
  2. Zorg dat het verdrag ook in Caribisch Nederland van toepassing is. Ook op Bonaire, Saba en Sint-Eustasius moet het VN-verdrag gelden, vindt het VN-comité.
  3. Betrek mensen met een beperking structureel. Zij zouden bij alle beleids- en wetgevingsprocessen betrokken moeten worden en dat geldt ook voor Caribisch Nederland. De overheid zou dit met voorrang moeten regelen.
  4. Zorg dat alle wetgeving en beleid in lijn met het VN-verdrag handicap zijn en neem ongelijkheid tussen gemeenten weg bij de uitvoering.
  5. Ontwikkel een mechanisme voor het verzamelen van data over mensen met een beperking.
  6. Ga voortvarend aan de slag met het toegankelijk maken van alle vormen van openbaar vervoer.

Nederland moet hier nu mee aan de bak. In 2030 moet opnieuw verantwoording over de gang van zaken worden afgelegd aan het VN-comité handicap. Het College voor de Rechten van de Mens blijft de voortgang nauwlettend in de gaten houden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!