Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Paaseitjes en weerstaan van verleidingen voor cliënten

26 maart 2018 Mariëlle Tromp Geen reacties

Het is in deze tijdlastig om paaseitjes te laten staan, voor zowel mensen met een verstandelijke beperking als hun begeleiders. Bewegingswetenschapper Marielle Tromp geeft tips wat je kan doen als je minder paaseitjes wilt eten.

Al eerder maakte Marielle een video over paaseitjes, waarin ze uitlegde waarom het zo lastig is om die te laten staan. In een nieuwe video vertelt ze hoe je dit dan vervolgens wel kan doen.

Allereerst: van mij hoef je niets. Van mij mag je wel of geen paaseitjes eten, allebei prima. Ik eet ze zelf ook, heerlijk!

Maar als je er minder wil eten, of je wilt graag dat de cliënten op jouw woonlocatie er minder eten, dan geef ik de volgende ideeën in bovenstaande video:


Houd de paaseitjes uit het zicht
Als je een gezellig schaaltje paaseitjes op tafel hebt staan, dan heb je voortdurend wilskracht nodig om ze niet te nemen. Zet ze uit het zicht, dat scheelt je ontzettend veel energie!

Hetzelfde geldt op een woonlocatie. Het idee dat paaseitjes op tafel ‘er bij horen’ is maar een idee…. Zet ze uit het zicht, daarmee maak je het voor iedereen makkelijker.

Neem een denkpauze
Neem voor je een paaseitje pakt 10 seconden de tijd om na te denken waarom je dit pakt. Wat levert het je op? Heb je er echt zin in? Vind je dat je het verdiend hebt? Heb je honger? Of heb je even behoefte aan rust, ontspanning, wat dan ook? Ik zeg niet dat je hem niet mag eten! Je doet wat jij wilt.

Op een woonlocatie hangt dit af van met welke cliënt je te maken hebt. Heeft een cliënt doelen of voornemens als het gaat om snacks of koekjes? Bespreek dan duidelijk welke verwachting de cliënt van je heeft op het moment dat hij een paaseitje wil pakken.


Neem eenmalige beslissingen
Wil je écht geen of minder paaseitjes eten? Overleg met je gezin hoe je dit aan gaat pakken. Doet iedereen mee, of gaat het om één persoon? Wie wil helpen? Gaan jullie ze niet kopen? Of kopen jullie één klein zakje met ieders favoriete smaak?

Zo ook op de woonlocatie. Mogelijk kan je de paaseitjes al een tijd van tevoren op de agenda van het bewonersoverleg zetten. Maak daarbij gebruik van de gewoontes en voorkeuren die er al zijn. Als mensen bekend zijn met de vastentijd, zou je kunnen afspreken dat er tijdens de vastentijd geen eitjes worden gegeten en dat je dit de zaterdagmiddag voor Pasen gezamenlijk afsluit met voor iedereen een mooi surprise-ei voor iedereen.


Fijne paasdagen!
Ik ben benieuwd op welke ideeën deze video jou heeft gebracht! En of je nu veel paaseitjes, weinig paaseitjes of geen eitjes eet: ik wens je fijne en vrolijke paasdagen toe!  |


Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!