De opvattingen van beleidsmakers en onderzoekers liggen ver uit elkaar, als het gaat om mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Dat zei emeritus hoogleraar (Vrije universiteit Amsterdam) Herman Meininger in zijn lezing bij de uitreiking van de Han Nakkenprijs 2012 aan onderzoekers Vera Munde (alertheid) en Paula Sterkenburg (hechting).
Meininger verdiepte zich in zijn lezing in de vraag wat het leven van ernstig gehandicapte mensen de moeite waard maakt. In de samenleving staan verworvenheden als het realiseren van individuele voorkeuren of zelfontplooiing in hoog aanzien. Als die model staan voor wat het leven de moeite waard maakt, dan kan dat leiden tot uitsluiting van mensen met ernstige beperkingen. Meininger plaatste daarnaast dat ook 'goede relaties met anderen' het leven de moeite waard maken. Hij verstaat daar onder meer onder: 'Het erkennen van de ander in zijn intrinsieke waarde' en 'toegewijd zijn aan elkaars welzijn.' Zaken die in de onderzoeken van Munde en Sterkenburg stevig aan de orde komen. Maar volgens Meininger hebben beleidsmakers onvoldoende idee van de waarde daarvan, wat leidt tot de neiging om mensen met ernstige beperkingen uit te sluiten.
Tips voor begeleiders
Paula Sterkenburg van de Vrije Universiteit Amsterdam won de Han Nakkenpraktijkprijs voor haar boek 'Vertrouwensrelatie in ontwikkeling', waarin tips staan voor begeleiders. Vera Munde van de Rijksuniversiteit Groningen won de wetenschappelijke prijs voor een artikel over alertheidspatronen bij mensen met zeer ernstige beperkingen. In een filmpje legt zij kort uit wat daarvan het belang is voor begeleiders.
Lees meer op de site van de Rijksuniversiteit Groningen.