Leraren en ouders van kinderen met behoefte aan extra ondersteuning op school weten nog onvoldoende waar ze aan toe zijn, terwijl het Passend onderwijs al in augustus 2014 moet beginnen. Volgens de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs staat het verkeerslicht nu op oranje: tijd om te remmen of om gas te geven.
Volgens Jan Gispen, voorzitter van de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs (Ecpo) moeten ministeries, organisaties voor ouders, schoolleiders en schoolbesturen nu de handen ineenslaan om Passend onderwijs zonder kleerscheuren over het kruispunt van 2014 te loodsen.
Minder regels
Volgens de Ecpo zijn veel scholen druk bezig om samenwerkingsverbanden voor Passend onderwijs te vormen, maar is er nog onvoldoende aandacht voor de inhoud, waarmee wordt bedoeld dat een samenwerkingsverband in staat is elke leerling het beste onderwijs of de beste onderwijsplek aan te bieden. De meeste betrokkenen zijn blij met het feit dat er vanaf volgend jaar minder regels zijn om te bepalen wie er in aanmerking komt voor ondersteuning op school. Maar ouders hebben nog geen idee hoe het gaat werken en de gemiddelde school lijkt er nog niet klaar voor om ouders daar de nodige informatie over te verschaffen.
Meer problematische leerlingen
Ook leraren weten nog niet wat hen te wachten staat. Ze denken dat ze meer problematische leerlingen in hun klas krijgen. Of dat zo is hangt af van het samenwerkingsverband waaraan hun school deelneemt. Volgens de Ecpo is er veel variatie in opvattingen en procedures van de 77 samenwerkingsverbanden voor het primair onderwijs en de 75 voor het voortgezet onderwijs die er nu zijn. De commissie adviseert de staatssecretaris om de invoering van Passend onderwijs intensiever te ondersteunen, en ervan uit te gaan dat het jaren zal duren voordat Passend onderwijs zijn vorm heeft gevonden. Het zal dan ook nog jaren duren voordat duidelijk wordt of leerlingen met problemen inderdaad beter af zijn met Passend onderwijs.
Lees het persbericht op de site van Ecpo