Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Passende gehandicaptenzorg vraagt om passende interventies

2 oktober 2024 Mariët Ebbinge Geen reacties

Onder de titel ‘Samen doen van werkt’ organiseerde zorgorganisatie Alliade op 13 en 14 september De Alliade Kennisdagen 2024 in het Friese Wolvega. De afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van Alliade doet onderzoek naar vraagstukken die in de praktijk spelen. Een deel van de uitkomsten van deze onderzoeken werden op de kennisdagen met de toehoorders gedeeld.

Een van de plenaire sprekers op de Kennisdagen was Annemarie Koopman, programmaleider passende zorg | passende interventies bij Vilans. Zij schetste een bekende spagaat: terwijl de cliënten steeds ouder worden en meer zorg nodig hebben, neemt het aantal beschikbare begeleiders en andere zorgverleners af. Dat laatste komt doordat begeleiders en zorgverleners eveneens ouder worden en er bovendien minder jonge mensen in de (vg-)zorg gaan werken.

Oplossingen
Een oplossing om uit de spagaat te komen, is onder meer om vaker te doen wat werkt. Maar, hoe weet je wat wel en wat niet werkt? En: waar kun je betrouwbare informatie over werkende interventies vinden? Informatie hierover is versnipperd over veel verschillende websites en online zoeken kost hierdoor veel tijd. En hoe weet je dat de informatie die je via bijvoorbeeld Google vindt betrouwbaar is?

annemariekoopman_alliade.jpg

Annemarie Koopman

Daarom heeft het ministerie van VWS aan Vilans gevraagd om alle werkende interventies voor de langdurige zorg in kaart te brengen. En ervoor te zorgen dat informatie over interventies in de toekomst makkelijk vindbaar en vergelijkbaar is. Zodat zorgverleners en op termijn ook mantelzorgers en cliënten gemakkelijker kunnen afwegen welke interventie het beste past bij hun zorgvraag.

‘Het juiste doen is niet in beton gegoten’

Samen met de sector werkt Vilans aan een meer uniforme manier om interventies te beschrijven en per interventie inzichtelijk te maken wat er bekend is over de effectiviteit, context, houdbaarheid en duurzaamheid. Zodat het in de toekomst makkelijker wordt om werkende interventies met elkaar te vergelijken.

‘Het juiste doen’ is overigens niet in beton gegoten. Daarom is het zaak om periodiek opnieuw de best passende interventie te vinden: welke andere manieren van (samen)werken zijn er nu weer bekend? Werkt het voor client, maar ook voor familie en medewerkers?

Online zoekhulp
Parallel werkt Vilans aan een AI chatbot; een online zoekhulp naar interventies. Het is de bedoeling dat die chatbot over meerdere betrouwbare websites uit de langdurige zorg heen zoekt naar mogelijk passende interventies. De zorgverlener beslist samen met de cliënt wat de best passende interventie is.  |

Lees meer over het programma passende zorg | passende interventies bij Vilans.

Lees meer over de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van Alliade via www.alliade.nl/pwo. Of lees de andere artikelen over de Alliade Kennisdagen:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!