Bestuursvoorzitter Damen van Cordaan, een grote zorgaanbieder in Amsterdam, bevestigde de problemen in een ingezonden stuk in de Volkskrant: ‘Met kunst- en vliegwerk lukt het nauwelijks de dienstroosters rond te krijgen…. Het is de taak van het management om de kwaliteit van de dienstverlening te bewaken. Maar nu blijft het balanceren op de grens. Dat die grens wel eens wordt overschreden, is niet verbazingwekkend…. De kern blijft investeren in mensen.’ En ja: dan moet de overheid dus met meer geld over de brug komen. Voor de begeleiding van ‘cliënten met een ingewikkelde meervoudige problematiek’ is hoger geschoold personeel nodig, aldus Damen. ‘Maar het salaris is daaraan niet aangepast.’
Proef
Het ministerie van VWS is gestart met een proef tegen het dreigende personeelstekort.Er zijn zeven regionale proefprojecten, waarin zorgwerkgevers, gemeenten, uitkeringsinstanties, centra voor werk en inkomen en onderwijsinstellingen samenwerken om lager opgeleiden te werven voor een baan in de zorg. Het gaat vooral om mensen die al lang niet, of nog nooit, hebben gewerkt. Ook moeten mensen die al in de zorg werken een opleiding krijgen, zodat zij kunnen doorstromen. Tenslotte wordt gekeken hoe mensen zonder betaalde baan een rol kunnen spelen als vrijwilliger.
Probleem daarbij is het aantal stageplaatsen, volgens staatssecretaris Van Bijsterveld van onderwijs ‘aan de lage kant.’ De proefprojecten lopen in Den Haag, Delft, Emmen, Heerlen, Haarlemmermeer, Tilburg en Twente, tot eind 2008.Op dit moment werkt 13% van onze beroepsbevolking in de zorg; in 2025 moet dat rond de 22% zijn. Volgens staatssecretaris Bussemaker van VWS zullen de grootste problemen zich voordoen in de ouderenzorg, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg.