Het persoonsgebonden budget valt met ingang van 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Dat betekent dat 50.000 mensen hun persoonsgebonden budget houden, en dat zij niet afhankelijk worden van thuiszorgorganisaties voor hun persoonlijke verzorging en verpleging. De zorgverzekeraars zijn vorige week akkoord gegaan met dit plan, na langdurig overleg met de belangenvereniging van mensen met een pgb Per Saldo en het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Het resultaat van het overleg is dat het persoonsgebonden budget in de Zorgverzekeringswet komt, dat heeft staatssecretaris Van Rijn bevestigd in een brief aan de Tweede kamer.
Regie
Het kabinet wil per 1 januari 2015 de persoonlijke verzorging en verpleging onderbrengen bij de zorgverzekeraars. Voor mensen die de regie over hun zorg en leven willen houden was dat een probleem, omdat zorgverzekeraars geen persoonsgebonden budget kennen. 50.000 mensen dreigden hun persoonsgebonden budget te verliezen. Mensen die voor het eerst zorg nodig hebben, zouden geen keuze meer kunnen maken voor een pgb. Met de nieuwe afspraken is deze dreiging van de baan. Ook na 1 januari 2015 kunnen mensen die persoonlijke verzorging en verpleging nodig hebben, kiezen voor een pgb.
Verhalen
Aline Saers, directeur van belangenvereniging Per Saldo, denkt dat de succesvolle afloop voor een belangrijk deel is te danken aan de sfeer waarin er met elkaar werd gesproken. "Door de verhalen die budgethouders ons stuurden, werd het de zorgverzekeraars steeds duidelijker waarom het pgb voor ons zo belangrijk is."
Ouderen
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden budget veranderen niet wezenlijk. Alleen ouderen die als gevolg van een normaal verouderingsproces behoefte krijgen aan verzorging of verpleging, kunnen geen pgb meer krijgen, wel ouderen die door een chronische ziekte hulpbehoevend raken.
Kinderen
Kinderen met ernstige beperkingen die gespecialiseerde verpleging en verzorging nodig hebben, kunnen wel een persoonsgebonden budget krijgen. Daar leek het aanvankelijk niet op, ze zouden eerst onder de Jeugdwet worden gebracht. Dat idee is nu losgelaten.
Lees meer op de site van de Tweede kamer.