Staatssecretaris Martin van Rijn (Vws) heeft met de Sociale verzekeringsbank afgesproken dat elke Pgb-houder de declaratie over januari kan opsturen. Dus ook de budgethouders die nog níets hebben gehoord van de Svb of die nog geen definitieve goedkeuring hebben gekregen op hun papierwerk. De Sociale verzekeringsbank heeft gezegd de komende dagen extra hard aan de slag te gaan om alles in orde te maken.
Startblokken
Voor alle Persoonsgebonden budget-houders die sinds 1 februari 2015 starten met declareren, geldt in 75% van de gevallen dat alles in de startblokken staat om uit te betalen. Binnen 5 werkdagen na ontvangst van de declaratie. In de resterende 25% van de gevallen gaat de Sociale verzekeringsbank extra hard aan de slag om mensen duidelijkheid te bieden en te zorgen dat ze voor half februari betaald worden. De Pgb betalingen die in januari gedaan moesten worden zijn voor het overgrote deel eind januari gestort door de Svb.
Vervelend
Van Rijn, op de website van het ministerie van Vws: "Ik begrijp heel goed hoe vervelend het is voor mensen als er onduidelijkheid bestaat. Voor de meeste mensen is dat gelukkig niet het geval. Met de SVB heb ik afspraken gemaakt om die duidelijkheid er snel voor iedereen te krijgen. Maar mensen hoeven daar niet op te wachten. Stuur de declaratie over januari zo snel mogelijk op via de SVB website, email of gewone post. Ook als u nog niets heeft gehoord. De SVB neemt alles in behandeling en zorgt er voor dat het geld er snel komt."
Voorschot
Voor situaties die toch meer spoed eisen, worden in overleg tussen de Svb en budgethoudersvereniging Per Saldo individuele oplossingen gezocht waarbij een voorschot een van de mogelijkheden is.
Fraude
Voor veel mensen is het pgb een hele waardevolle oplossing en daarom heeft de staatssecretaris het budget in alle nieuwe wetten verankerd, zegt hij op de site van het ministerie van Volksgezondheid. "Bij een solide, houdbare pgb-regeling hoort het voorkomen van fraude. Naast de huisbezoeken was een van de maatregelen om het persoonsgebonden budget niet meer op de rekening van de cliënt te storten: trekkingsrecht."
Trekkingsrecht
"Trekkingsrecht is op 1 januari 2015 ingevoerd in de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en in de Jeugdwet. Trekkingsrecht voorkomt fraude, omdat de (hoge) geldbedragen niet meer op de rekening van de budgethouder worden gestort en de controle niet meer achteraf, maar van te voren worden uitgevoerd. Naarmate er langer met trekkingsrecht gewerkt wordt, worden verdachte transacties steeds beter herkend."