Het Vlaamse parlement heeft 23 april het 'decreet persoonsvolgende financiering' goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2015 krijgen in Vlaanderen alle mensen met een beperking zelf een budget voor zorg, het geld gaat niet langer rechtstreeks naar zorgvoorzieningen.
Rechtstreekse financiering aan personen zelf was eerder al mogelijk bij het Persoonlijke assistentie budget (Pab), vergelijkbaar met het Nederlandse persoonsgebonden budget. De overheid veralgemeent het Pab met ingang van volgend jaar naar alle personen met een beperking: mensen die thuis wonen met persoonlijke ondersteuning, maar ook de mensen die in een voorziening leven. Mensen met een beperking krijgen zo zelf de touwtjes in handen. Belangenbehartigersorganisatie Onafhankelijk leven vzw verwacht dat hierdoor in de toekomst veel meer mensen de keuze maken om thuis te blijven wonen met de hulp van persoonlijke assistenten.
Het Vlaams parlement keurde alleen het decreet (overheidsbesluit) goed, de volgende Vlaamse regering moet de uitvoering ervan realiseren.
Zelf beslissen
Viviane Sorée, voorzitter van Onafhankelijk Leven vzw: "Voor het eerst komt er een systeemverandering die ervoor zorgt dat alle mensen met een beperking zelf kunnen en mogen beslissen over hun ondersteuning. Ze maken zelf de keuze tussen een contant budget om assistenten in dienst te nemen of een voucher (waardebon) waarmee ze naar een voorziening naar keuze gaan. En waar ze ook weg kunnen als ze niet tevreden zijn. Of ze kiezen voor een combinatie van beide."
Bestedingsvrijheid
Onafhankelijk leven vzw vindt het voor het slagen van het nieuwe beleid cruciaal dat in dit nieuwe systeem personen die thuis blijven wonen met persoonlijke assistentie minstens een even hoog budget krijgen als de mensen die worden opgevangen in de instellingen. Dat is nu niet zo. Verder vindt Onafhankelijk leven dat de bestedingsvrijheid van het bestaande Persoonlijke assistentie budget in het nieuwe systeem blijft bestaan, en dat niemand er financieel op achteruit gaat.
Overigens bestaan in Vlaanderen wachtlijsten voor zorg, om die aan te pakken zou de overheid 500 miljoen euro moeten uittrekken, aldus de belangenbehartigers.