Erika van der Bilt en Lot de Swart hebben dinsdag in Den Haag een petitie over passend onderwijs aan kinderen met ernstige beperking aangeboden aan Tweede Kamerlid Lisa Westerveld en haar collega’s. Voor de petitie was brede steun van onder andere de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Vereniging BOSK en Iederin. Actualiteitenprogramma EenVandaag interviewde de initiatiefnemers.
Lot de Swart is gedragskundige bij Estinea en schreef eerder al een blog voor Klik over het gemis aan passend onderwijs voor deze kinderen. Erika is de moeder van Lotte. Lotte heeft een ernstige meervoudige beperking.
Samen met Lot nam Erika het initiatief voor een petitie over het belang van onderwijs voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Kern van de petitie is het belang van het denken vanuit leerrechten van kinderen. Dit vraagt een naadloze samenwerking tussen zorg en onderwijs. De mogelijkheden van het kind moeten daarbij het uitgangspunt zijn, niet de regels en financiering van de zorg en het onderwijs.
Het kan wèl
Dat dit kan bewijst het praktijkvoorbeeld bij Estinea. Hier heeft Lot zich samen met alle betrokkenen partijen hard gemaakt voor onderwijs voor ernstig meervoudige beperkte kinderen in de Achterhoek. Meervoudig gehandicapte kinderen krijgen bij Estinea nu twee keer per week onderwijs van twee juffen die gedetacheerd zijn vanuit het speciaal onderwijs.
Samen met de begeleiders krijgen de kinderen methodisch, individueel en doelgericht onderwijs waardoor ze belangrijke vaardigheden leren. Volgens Estinea ‘het bewijs dat goede samenwerking tussen zorgorganisaties, speciaal onderwijs en de samenwerkingsverbanden echt tot mooie resultaten kan leiden’.
Veel petitie-ondertekeningen
Naar aanleiding van regionale media-aandacht voor dit initiatief is het balletje gaan rollen en hebben Lot en Erika de petitie opgezet. Dat de meerwaarde van onderwijs-in-zorg in heel Nederland leeft, blijkt uit de grote aandacht hiervoor binnen de gehandicaptensector en door vele petitie-ondertekeningen door onder andere: ouders, ouderplatformen, besturen van een groot aantal zorgorganisaties, wetenschappers (VU, RUG), speciaal onderwijs instellingen, de brancheorganisaties VGN en NSGK.
Op 24 april is de petitie aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. Lisa Westerveld van GroenLinks gaf aan zich hard te maken voor duurzaam en passend onderwijs voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Lot de Swart: “Stap 1 is het erkennen door de politiek dat onderwijs écht voor ieder kind moet zijn. Stap 2 is de uitwerking van een passende onderwijsvorm. Stap 3 is échte participatie.”
Recht op onderwijs
Alle betrokkenen willen maken zich sterk voor betere toegankelijkheid van passend onderwijs aan kinderen met een meervoudige beperking. Ondertekenaars van de petitie vinden het vooral krom dat er van kinderen gevraagd wordt om hun recht op onderwijs op te geven, terwijl ook deze kinderen nog ontzettend veel aan te leren is, zo maakten zij ook in actualiteitenprogramma EenVandaag duidelijk.
Lot de Swart vertelt: “De meeste kinderen met een meervoudige beperking zijn -om wille van gezondheidsproblemen en/of een te grote zorgbehoefte waar de school niet aan kan voldoen- niet in staat de bestaande vormen van onderwijs te volgen. Hierdoor krijgen ze een ‘niet-toelaatbaarheidsverklaring’ tot onderwijs. Dit betekent automatisch dat ze een leerplichtontheffing krijgen. In plaats van een leerplichtontheffing zouden we graag zien dat ook deze kinderen een vorm van passend onderwijs kunnen krijgen. Met de petitie doen we een beroep op het fundamenteel recht op onderwijs (VN-verdrag). En eigenlijk hebben wij het dan ook liever niet over leerplicht, laat staan over leerplichtontheffing.” |