Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Plasterk: Gemeentes moeten snel beginnen met gedecentraliseerde zorg

20 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Er is een grote verandering in het binnenlands bestuur op komst. Voor jeugdzorg, werk en zorg aan langdurig zieken en ouderen kiest het kabinet voor decentralisatie van taken naar gemeenten. Volgens het kabinet kunnen gemeenten dit dichtbij burgers het beste organiseren. Bedoeling is dat één persoon mensen ondersteunt en begeleidt op basis van een integraal plan voor het hele huishouden.

Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse zaken in een brief aan de Tweede kamer. Plasterk ziet de functie van één centrale hulpverlener per cliënt als het beste voor alle betrokkenen en "het scheelt bureaucratie. Gemeenten krijgen zoveel mogelijk één budget, met maximale beleidsvrijheid om maatwerk mogelijk te maken en bureaucratie en administratieve rompslomp te vermijden. Het gaat om een takenpakket van ruim 16 miljard euro."

"De decentralisaties stellen forse eisen aan gemeenten. Het gaat om bestuurlijke, ambtelijke en financiële slagkracht en om de capaciteit en expertise om deze taken goed uit te voeren. Idealiter worden deze taken uitgevoerd door gemeenten met voldoende uitvoeringskracht om financiële risico's te kunnen dragen en een goede partner te zijn voor maatschappelijke organisaties als zorginstellingen," aldus Plasterk, die aan deze beleidsvisie de gemeentelijke en provinciale herindeling koppelt.

De minister wil uiteindelijk alleen gemeenten van meer dan 100.000 inwoners overhouden. Omdat gemeentelijke herindeling lang duurt en de decentralisaties daar niet op kunnen wachten, wil hij gemeentelijke samenwerking stimuleren. Al komend voorjaar moet duidelijk zijn in welke gemeentelijke verbanden de gemeentes de decentralisatie gaan uitvoeren.

Lees de brief van Plasterk op de site van de overheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!