Hoe worden sociale zorgondernemingen beter zichtbaar? Hoe voorkom je dat je als zorgorganisatie op een eiland blijft zitten? In de zomer van 2018 is voor deze doeleinden het platform Bijzonder Leuke Plekken gestart, en dat heeft sindsdien een behoorlijke vlucht genomen.
Het platform Bijzonder Leuke Plekken komt voort vanuit de behoeften van verschillende zorgorganisaties om meer samen te werken op het gebied van communicatie. Miranda van Oostrom van Bureau MVO, initiatiefneemster van Bijzonder Leuke Plekken vertelt over de ontwikkelingen.
“Alle Bijzondere Plekken zijn locaties waar bezoekers ontvangen kunnen worden. Het aanbod varieert van een hippe designwinkel op een industrieel terrein, tot een bakkerswinkel bij een molen. En van theetuin in een dorp tot buurtrestaurant in een stadswijk.”
Extra aanloop
Deze sociale zorgondernemingen passen goed in het toeristisch landschap, waardoor een nieuwe groep bezoekers en geïnteresseerden kan worden bereikt. Miranda: “Zo is er bijvoorbeeld een boekje met fietsroutes gemaakt, die langs Bijzonder Leuke Plekken komen. Dit boekje ligt zowel bij de locaties, als bij de plaatselijke VVV.”
Dat dit voor extra aanloop zorgt merkt ook Chantal Driel van zorglocatie het Weeshuis in Monnickendam. “Onze plek staat in het fietsrouteboekje, dit zorgt voor een nieuwe doelgroep bezoekers. Mensen die misschien niet zo snel bij ons binnen zouden lopen, doen dat nu wel. En als ze eenmaal binnen zijn, dan zijn ze erg enthousiast; zowel over onze eigengemaakte appeltaart, als onze mensen, de locatie en werkwijze.”
Recent is ook gestart met het ontwikkelen van arrangementen. Zo worden Bijzonder Leuke Plekken gecombineerd met bijvoorbeeld een overnachting in de regio. Miranda: “Dit blijkt succesvol en daarom breiden we deze arrangementen de komende tijd uit.”
Samen beter zichtbaar
Door de locaties samen te brengen op één platform zijn ze voor een groter publiek zichtbaar en wordt er een betere verbinding gemaakt met de samenleving. Momenteel zijn er ruim veertig locaties aangesloten vanuit zorgorganisaties zoals Philadelphia, Esdégé Reigersdaal, De Raphaëlstichting, GGZ NHN en diverse anderen.
Kennis- en informatienetwerk
Wat begon als een platform voor meer zichtbaarheid ontwikkelt zich ook steeds meer als kennisnetwerk en informatieplatform in de branche zelf. “Ondernemingen zetten samen verschillende acties op en zoeken de samenwerking met externe partijen met een groot bereik,” zegt Miranda.
“Zo is er in december is een landelijke promotiecampagne geweest met tijdschrift Plusonline, waarbij mensen gestimuleerd werden om hun aankopen lokaal te doen bij sociale (zorg)ondernemingen.”
Samenwerking
Verder staat er een samenwerking met een landelijke kringloopwinkelketen op de planning. “We organiseren een gezamenlijk Open Weekend, waarbij er in de locaties van zowel Bijzonder Leuke Plekken als de kringloopwinkels workshops, aanbiedingen en extra activiteiten worden georganiseerd. Op deze manier bundelen we de krachten en bereiken we een nieuwe doelgroep.”
De plekken zoeken ook contact met elkaar. “Zoals voor een groepsuitje met de cliënten en medewerkers bij een collega-onderneming. Of ze doen inkopen bij elkaar. Een mooi voorbeeld hiervan is Restaurant De Oude Keuken in Castricum. Zij kopen in bij hun collega's; brood van Fermento (op de foto hieronder, red.), halen de kaas van de zorgboerderij, et cetera.
Bijeenkomsten
Daarnaast is er elk kwartaal een netwerkbijeenkomst voor de zorgorganisaties, met steeds een wisselend relevant thema op het gebied van communicatie. “Hiermee verbreden de zorgondernemers hun kennis en leren ze van elkaar. Ook doen ze onderling werkbezoeken. Tijdens een volgende netwerkbijeenkomst leren de deelnemers meer over de wereld van gastvrijheid. Wat is gastvrijheid en hoe kun je dat zijn? Wat levert het op om gastvrij te zijn als organisatie?”
Chiara Satta van zorglocatie Restaurant Wijkwaard in Alkmaar is positief over deze bijeenkomsten. “Regelmatig komen wij als zorglocaties bij elkaar om kennis te delen en te netwerken. Eén van de bijeenkomsten ging over de inzet van social mediaplatformen. We maakten kennis met Social Deal, waar we nu mee samenwerken. Dit leidde tot honderden boekingen. Onze medewerkers zijn blij, want dit betekent gasten in het restaurant die ze in de watten kunnen leggen.”
Duurzaam
Duurzaamheid is ook een maatschappelijk thema dat goed past bij sociale ondernemingen. Miranda: “Denk bijvoorbeeld aan materialen die hergebruikt worden. Een goed voorbeeld hiervan is MindsZ in Den Helder, onderdeel van GGZ NHN. Regelmatig gaan zij, of collega's, plastic jutten op het strand en hier worden mooie en hippe 'nieuwe' producten van gemaakt. Dit is overigens ook weer een inspiratievoorbeeld voor andere locaties.”
De website Bijzonder Leuke Plekken biedt ook een informatiebron voor ouders en stagebegeleiders. “Zij hebben hiermee gelijk een overzicht van geschikte plekken waar hun zoon, dochter geplaatst kan worden,” zegt Miranda.
Mieke Pelger, stage- en uitstroomcoördinator van praktijkschool Focus in Heerhugowaard, vertelt: “Ik gebruik de website regelmatig om geschikte locaties te ontdekken waar onze leerlingen mogelijk naar kunnen uitstromen. De een wil graag in de horeca werken, en een ander wil juist met zijn handen iets doen. Het is een handige en overzichtelijke website, waarbij je kijkt naar de plek buiten de zorgorganisatie om. Ook geeft het ouders en leerlingen zelf een mooi beeld.”
Bijzonder Leuke Plekken koppelt de expertise van zorgorganisaties aan de kennis van het platform, om zo de zichtbaarheid én de onderlinge samenwerking te verstevigen. Meer informatie vind je op bijzonderleukeplekken.nl of lees het online magazine. |