Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pleidooi voor dienstencheque Plus in Vlaanderen

30 november 2011 Door de redactie Geen reacties

De dienstencheque in Vlaanderen wordt één euro duurder in 2012, zo beslisten de regeringsonderhandelaars onder leiding van formateur Di Rupo. Voor veel ouderen en mensen met een beperking wordt de cheque daarmee onbetaalbaar. Een aantal organisaties pleit voor daarom voor een dienstencheque Plus.

De dienstencheque werd zeven jaar geleden in het leven geroepen om onder andere banen te scheppen voor laaggeschoolden en bijvoorbeeld tweeverdieners met kinderen te helpen om werk en gezin te combineren. Met een dienstencheque kunnen buurtdiensten betaald worden die worden uitgevoerd door een werknemer van een erkende onderneming. De cheques worden deels gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Hoewel de dienstencheque er niet is gekomen om de welzijnssector te helpen of over te nemen, is dit toch gebeurd. Ouderen en gehandicapten kunnen er bijvoorbeeld langer door thuis blijven wonen. Daarom pleiten de organisaties VFG, Absoluut, GRIP, Nema, S-plus, ALS liga en Onafhankelijk Leven voor een dienstencheque Plus. “Deze cheque krijgt dan een aparte status binnen het huidige systeen”, leggen ze uit. “Deze cheque mag niet duurder worden en ook het takenpakket moet uitgebreid worden. Het moet ook mogelijk zijn hulp te krijgen voor zaken als vervoer, eten en hygiëne.”

Geen vervanging bestaande zorg
Het is niet de bedoeling dat de cheque de bestaande zorg gaat vervangen. "Het gaat om een tussenoplossing die de overheid geen moeite of geld hoeft te kosten.De voordelen zijn duidelijk: enerzijds blijft de tewerkstelling in de zorgsector behouden, anderzijds krijgen mensen met een groeiende behoefte aan ondersteuning betaalbare hulp op maat."  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!