Pleidooi voor menslievendheid op symposium Han
31 januari 2011
Door de redactie
Geen reacties
Begeleiders moeten de cliënt meer zien staan als persoon. Maar ook de menswaardigheid van de begeleider moet niet vergeten worden. Dat zei zorghoogleraar Annelies van Heijst donderdag op het symposium Vlieg er eens uit van het lectoraat Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Han). Lector Petri Embregts presenteerde tevens een boek over het onderzoek van het lectoraat naar menslievende professionalisering.
Foto: Rob Gieling
Deelnemers aan het symposium kregen een exemplaar van dit recent verschenen boek, getiteld 'Menslievende professionalisering in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Aansluiten bij cliënten en hun ouders'.
Petri Embregts en Annelies van Heijst, beiden ook hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, pleiten voor menslievende zorg. "In ons denken over professionaliteit in de zorg gaat het vooral over kennis en kunde. Het mens zijn is hierdoor op de achtergrond geraakt." Volgens Van Heijst zijn begeleiders vaak teruggebracht tot hulpstukken, en ook de cliënt kan zich een nummer voelen. Ze noemde de volgende gevaren voor menslievende professionals:
- Groepsdwang in teams: je voegen in een bepaalde manier van doen.
- Professionals die vooral met zichzelf bezig zijn.
- Heilige regels en procedures
- Onnadenkendheid
- Ongevoeligheid
Op het symposium op de Han in Nijmegen maakten ruim tweehonderd begeleiders van verstandelijk gehandicapten kennis met diverse methodieken en onderzoeken in workshops. Lees hier een samenvatting van een van de onderzoeken van het lectoraat, naar de gevolgen van marktwerking in de zorg voor begeleiders. Meer informatie over het lectoraat op de site van de hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Markeer als favoriet