Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast Klik: heb ik het goede gedaan als begeleider?

31 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

Heb ik het goede gedaan? In aflevering 13 van de Klik-podcast praten we over kunnen vertrouwen op je intuïtie en die kennis ook delen als begeleider van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Onderzoeker Marga Nieuwenhuijse en begeleider Jet van Esdege Reigersdaal leggen uit wat de waarde is van deze gevoelsmatige en intuïtieve kennis, ‘tacit knowledge’.

Gespreksleider en orthopedagoog Lot de Swart gaat in aflevering 13 van de podcast van kenniscentrum en vakblad Klik in gesprek met Marga Nieuwenhuijse, projectleider van het onderzoek naar tacit knowledge. En in deze aflevering bellen we ook nog met begeleider Jet van Esdege Reigersdaal, die meedeed aan het onderzoek en haar praktijkervaringen deelt.

Marga legt in de podcast uit wat tacit knowledge is en waarom er meer aandacht voor moet zijn in de begeleiding van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen: “Vertrouwen op je intuïtie als begeleider kost ervaring. En vervolgens moet je die kennis delen. Want je hebt niet altijd gelijk, maar als jij die tacit knowledge van jezelf deelt met anderen en bespreekt, dan krijg je wel meer de kans dat je het goede weet en doet.”

Beluister de hele aflevering:

Lees meer over de Klik podcast via www.klik.org/podcast of beluister deze via je favoriete podcastapp en abonneer je om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.  |

Lees meer op zevmb.nl/tacitknowledge en een eerder artikel van Klik over het onderzoek naar tacit knowledge.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!