Goede zorg is iemand met een verstandelijke beperking de keus geven zijn eigen leven in te richten en goed te ondersteunen bij die keuzes. Dat komt naar voren in aflevering 12 van de Klik-podcast, waarin host Lot de Swart met jurist Brenda Frederiks en Loes den Dulk van stichting Raad op Maat, praat over hoe je als begeleider omgaat met de balans tussen risico’s en zeggenschap.
In de twaalfde aflevering van de podcast van kenniscentrum en vakblad Klik bespreken we hoe je als begeleider in de gehandicaptenzorg mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt bij het maken van keuzes, en zo onvrijwillige zorg voorkomt. Gespreksleider en orthopedagoog Lot de Swart legt dilemma’s in de zorg voor aan Brenda Frederiks, jurist in de langdurige zorg en de nieuwe columnist van Klik op dit gebied, en Loes den Dulk, die al jaren werkt aan de rechten van cliënten met haar stichting Raad op Maat.
“Goede zorg is voorkomen dat het misgaat? Nee goede zorg is ook de ander de keus geven zijn eigen leven in te richten en dus eventuele risico’s te lopen,” aldus Loes den Dulk.
Tegelijk kan die zelfbeschikking ook doorschieten, reageert Brenda Frederiks: “Als je mensen gewoon alleen laat, letterlijk laat wegrotten in hun kamer, daar gaat het niet om. Je moet mensen ook ondersteunen, dat hebben we allemaal nodig als we een belangrijke beslissing moeten maken.” |
Beluister de hele aflevering: