Naar aanleiding van de Prokkelweek 2022 besteedde Vroeg!, een podcast van BNNVARA op NPO Radio 1, op 6 juni aandacht aan de vraag hoe mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen met de samenleving.
Presentatrice Raounak Khaddari sprak voor Vroeg! met ervaringsdeskundige Perez Dalloe en Marian Geling, projectleider bij Stichting Prokkel. Centraal hierin stonden vragen als: hoe kunnen mensen zoals jij en ik mensen met een verstandelijke beperking beter begrijpen, waarom neemt het aantal mensen met een verstandelijke beperking toe en wat moet er beter in de maatschappij?
Ontmoetingen
Eerst gaan ze in op het verschijnsel Prokkel, een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Jaarlijks wordt de Prokkelweek gehouden, waarin deze ontmoetingen worden gestimuleerd.
‘Langzaam verwerkend brein’
Als Perez uitlegt dat hij als ervaringsdeskundige onder meer trainingen geeft die te maken hebben met lvb, vraagt Raounak waar dat voor staat. Wij kennen die term als afkorting voor een ‘licht verstandelijke beperking’, maar Perez noemt het ook wel een ‘langzaam verwerkend brein’. En dat blijkt Marian nog nooit gehoord te hebben. Ze vindt het een geweldige vondst, die precies aangeeft waar mensen met een lvb mee te maken hebben: een brein dat moeite heeft met de steeds complex wordende maatschappij.
Luister de podcast Vroeg! ‘Hoe mensen met een licht verstandelijke beperking ook mee kunnen doen met de samenleving’ terug.