Het onderzoeksprogramma Pointer besteedt in de uitzending van 18 januari aandacht aan de problematiek die ouders van een kind met een ernstig meervoudige beperking ervaren als het gaat om huisvesting. Als je kind 24 uur per dag zorg nodig heeft, wil je dat het op een fijne plek terecht komt. Maar een geschikte woonvoorziening vinden is en blijft moeilijk.
Pointer spreekt onder meer met de ouders van Rick (20) en Loes (30). Rick woont nog thuis in Tubbergen, waar hij onder meer ondersteuning krijgt van begeleiders die betaald worden uit zijn persoonsgebonden budget. Toen Rick na een operatie een aantal weken in een revalidatiecentrum moest verblijven, merkten zijn ouders door de vele vrijheid die ze ineens hadden hoe hard het werken is met een zorgintensief kind in huis. Rick staat inmiddels al enkele jaren op de wachtlijst van een aantal grote instellingen, maar geen enkele zit in de buurt van Tubbergen.
De ouders van Loes, die zich mentaal nooit verder ontwikkeld heeft dan een kind tussen de vier en achttien maanden, hebben al ervaring met een instelling. Toen er ineens plek was, moesten ze op stel en sprong beslissen. Geen wendagen voor Loes, maar meteen all-in. En dat ging mis. Na zeven weken kwam Loes weer thuis, aangeslagen en verward. Het duurde twee jaar voor ze weer vertrouwen in mensen had.
Twee verschillende gezinnen die hetzelfde nastreven: een fijne kleinschalige woonvoorziening voor hun kinderen, dicht bij huis. Een plek waar ze zelf ook betrokken kunnen blijven bij de zorg. De ouders van Rick zitten daarom in de stichting De Zonne Hoeve, terwijl de ouders van Loes het proberen via stichting Gewoon bij Duurstede.
De uitzending van Pointer op 18 januari om 22.10 uur op NPO2 belicht hoe deze ouderinitiatieven zijn ontstaan en tegen welke problemen zij aanlopen. Dit is een vervolg op de uitzending van april 2023. |