Drugshandelaren en geweldplegers zijn 'op grote schaal' actief in de zorg, zo blijkt uit een intern rapport van de politie waar RTL Nieuws over bericht. Met valse diploma’s werken de criminelen met kwetsbare mensen, ook in de gehandicaptenzorg. Vooral de nachtzorg wordt als risico genoemd, vanwege de grote vraag naar personeel en het gebrek aan toezicht, waardoor het een 'ideale dekmantel' is voor criminele activiteiten.
De politie maakt zich ernstige zorgen over een 'schrikbarende toename' van zware criminelen die zonder diploma werkzaam zijn in de zorg, zo berichtte RTL Nieuws. Met valse papieren staan ze aan het bed van kwetsbare ouderen, jongeren met problemen en mensen met een verstandelijke beperking.
Niet alleen verdienen de criminelen grote bedragen, ook zetten zij cliënten in voor bijvoorbeeld drugshandel en worden cliënten vernederd en getreiterd.
“Het gaat om zware criminelen die aan het bed staan van de meest kwetsbaren in de samenleving en zonder opleiding risicovolle handelingen verrichten,” waarschuwt de politie Midden Nederland in het rapport Criminelen in de zorg, een grote zorg, waarover de onderzoeksredactie van RTL Nieuws schrijft. “Bovendien communiceren criminelen onderling zeer neerbuigend, zonder enige empathie en soms zelfs grappend over hun werk en hun cliënten.”
Theo van Uum, directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, reageerde in het NOS Radio 1 Journaal dat deze signalen van fraude en criminaliteit niet nieuw zijn, maar de schokkende voorbeelden in het rapport voor hem wel. “Zoals een jongen met een verstandelijke beperking die urenlang met zijn blote billen tegen een raam moest staan, of schoenen die van een zogenaamde zorgverlener moeten worden gelikt. Details die te walgelijk voor woorden zijn.”
Volgens Van Uum gaat het om een kleine groep van rotte appels die heel veel leed veroorzaakt bij cliënten. Voorlichting, controle van diploma’s en de identiteit van de zorgverlener door de zorgorganisatie en door de inspectie van malafide zorgbureaus zijn de stappen die hij noemt als aanpak om de uitwassen aan te pakken. |
Lees het bericht van RTL Nieuws en beluister de reactie van de VGN op het NOS Radio 1 Journaal. Lees eerdere artikelen van Klik over fraude en criminaliteit in de gehandicaptenzorg.