Wat komt er kijken bij het werken met mensen met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag? Zorgverleners van Middin in Kijkduin vertellen in een documentaire op TV West over hun werk in woning 33a op het instellingsterrein Binnenklingen van de zorgorganisatie in Den Haag. Ze zijn daarbij open over de omslag naar het werken volgens begeleidingsmethode Triple C en de personele problemen waar ze mee te maken hebben. En je krijgt tegelijkertijd een ontwapend portret van drie bijzondere bewoners.
Wat als een zorgorganisatie zijn manier van denken, kijken en handelen wil veranderen? Hoe ga je als medewerker om met de onrust die dit teweeg brengt? En hoe bereik je, ondanks tegenslag en wisselingen in het team, een betere kwaliteit van leven voor cliënten?
Op de locatie Binnenklingen van zorgorganisatie Middin in Kijkduin (Den Haag) wonen 150 clienten verdeeld over 19 woningen met een verstandelijke beperking. Een groot deel van de cliënten heeft ‘Moeilijk Verstaanbaar Gedrag’. Mensen die qua gedrag moeilijk te peilen zijn waardoor de begeleiding erg lastig en intensief is.
Stevig in je schoenen staan
De bewoners van Binnenklingen hebben veel bescherming en begeleiding nodig. Het zijn mensen met angsten, autisme, soms trauma's, neuroses en een combinatie hiervan. Mensen die zich soms niet anders weten te uiten dan door te spugen, schoppen, bijten of slaan. Cliënten waar dus moeilijk een andere plek voor te vinden is. Als begeleider van deze cliënten moet je stevig in je schoenen staan.
In de film ‘BinnensteBuiten - Echte schoonheid zit van binnen’, gemaakt in opdracht van Middin en te zien via TV West, worden 3 cliënten, Ynske, Wijnand en Kees en hun begeleiders van deze locatie geportretteerd. De cliënten zijn mensen met angsten, autisme, soms trauma's, neuroses of een combinatie hiervan.
Daarnaast laat de documentaire de ontwikkeling zien die de zorgorganisatie Middin heeft doorgemaakt sinds er met de begeleidingsmethode Triple C is gestart, waardoor bewoners meer ‘het gewone leven' kunnen ervaren.
Uitgevochten
“Het team was moe, uitgevochten en medewerkers stonden alleen nog op de werkvloer omdat ze hart voor de cliënten hadden,” vertellen begeleiders aan documentairemaakster Sanne Vermaas. Zij was tussen eind 2016 en begin 2018 te gast op Binnenklingen.
In de film is te zien hoe de begeleiders en de cliënten vooruitgang maken. Het team van cliënt Kees wint zelfs de Wat Een Vak Prijs van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.
De medaille heeft ook een keerzijde. “Er zijn veel personeelswisselingen en dit heeft impact op de cliënten,” vertelt de moeder van een cliënt. Het is 'trekken en sleuren om in gesprek te komen met geschikte kandidaten', zegt Erik-Jan Kappers zorgmanager woning 33 a/b. Ook merkt hij dat het bij alle personeelswisselingen dan lastiger is om van medewerkers te vragen mee te gaan in de andere manier van denken, kijken en handelen.
De WestDoc: BinnensteBuiten was zondag 8 september te zien op TV West vanaf 12.00 uur en de documentaire is inmiddels online terug te kijken op de website van TV West.