Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Positieve ervaringen met VR-bril bij vaccinatie

6 april 2021 Door de redactie Geen reacties

Voor veel cliënten met een verstandelijke beperking is de vaccinatieprik tegen het coronavirus een spannende aangelegenheid. Om te kijken of de inzet van een VR-bril kan helpen tegen de stress, hebben een aantal zorgorganisaties dit middel als proef ingezet.

Bij S&L Zorg hebben vijf bewoners meegedaan aan de test. Vier van hen doorliepen hiervoor een stappenplan, de vijfde is pas op het laatste moment toegevoegd. Alle bewoners die een vaccinatie wilden, kregen de eerste prik zonder de VR-bril. Zo werd gekeken welke cliënt wellicht baat zou kunnen hebben bij het dragen van zo’n bril. Wie was er angstig en wie zou er wel voor openstaan?

Dolfijnen
S&L Zorg had al enkele VR-brillen met een rustgevende film, waarin je tussen dolfijnen zwemt. Daar ging men mee testen aan de hand van een stappenplan:

  1. De bril een keer proefdragen om eraan te wennen en de dolfijnen al eens te zien zwemmen.
  2. Enkele dagen later opnieuw de bril op, waarna er een mouw werd opgestroopt en er lichte druk op de bovenarm werd gezet.
  3. De daadwerkelijke vaccinatie, waarbij de bril werd gebruikt.


Door op deze manier te werk te gaan, had de organisatie ook echt vergelijkingsmateriaal: een keer zonder en een keer met de bril.

Stress verdwenen
Ilona Coppens, innovatieteamlid en fysiotherapeut bij S&L Zorg, vond de inzet van de VR-bril bij zo’n grootschalige activiteit zoals de vaccinatie praktisch erg goed haalbaar. Haar collega, verpleegkundige Jacqueline Touw, gaf aan dat er bij de eerste vaccinatie nog veel stress zichtbaar was bij de cliënten – qua mimiek en spanning in de armspier – maar dit was bij gebruik van de VR-bril volledig verdwenen. “Het geeft vertrouwen om deze bril ook in te gaan zetten bij andere medische handelingen zoals bloedprikken of de tandarts”, aldus Jacqueline.

Eén bewoner moest na afloop met een foto van het prikmoment overtuigd worden dat ze echt de tweede vaccinatie had gekregen. Ze bleek er niets van gemerkt te hebben. Een ander vertelde haar zus voluit over de dolfijnen en het water, en ze repte met geen woord over de prik.

’s Heeren Loo
Ook ’s Heeren Loo heeft getest of een VR-bril cliënten kan helpen ontspannen bij het krijgen van de vaccinatie. Dit gebeurde op verschillende locaties in Noord-Holland. De VR-bril wordt bij de organisatie al veel gebruikt en men onderzoekt of de bril ook ingezet kan worden bij de behandeling van onder meer angststoornissen.

vr_bril_290321.jpg

Vooraf wogen arts, cliëntbegeleider en een medewerker innovatie zorgvuldig af of de VR-bril geschikt was om een cliënt aan te bieden. Was dat een ja, en wilde ook de cliënt het, dan kon die zelf bepalen wanneer de bril werd gebruikt: voorafgaand, tijdens of na de vaccinatie. Er waren verschillende rustgevende filmpjes beschikbaar: een wandeling maken door een sprookjesbos maken, of een film over dieren. En natuurlijk ook virtueel zwemmen met dolfijnen. Cliënt Fleur was blij met de bril: "Ik vind met bril geprikt worden fijner dan de vorige keer. Heb naaldenfobie en nu zag ik de naald gelukkig niet."

De proef wordt geëvalueerd en als het een succes blijkt, kan de VR-bril vaker worden gebruikt, zegt Noelle Sneep, manager Innovatie bij ’s Heeren Loo. “‘We weten nu al dat de VR-bril sommige cliënten verder helpt. Als dat op meer manieren kan, is dat fijn. Denk aan de inzet van de VR-bril bijvoorbeeld bij de jaarlijkse griepprik die veel cliënten krijgen.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!