Wat betekent mentaal welbevinden in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg? Met de nieuwe set Inspiratiekaarten Welbevinden kunnen zorgmedewerkers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten en hun familie - en onderling - in gesprek gaan over levensthema's. Op de Inspiratiekaarten staan alledaagse én intrigerende foto's.
Het zijn inzendingen voor de fotowedstrijd mentaal welbevinden van Zorgvoorbeter. Zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers stuurden meer dan 500 foto's in. Het resultaat was boven verwachting. Daaruit koos de jury de meest aansprekende foto's voor de thema's
De set is aangevuld met foto's van coach en fotograaf Ilse Vooren. Het resultaat: 48 full colour foto's op A5 formaat in een luxe opbergdoosje. Elke kaart haalt weer andere verhalen naar boven.
Hoe te gebruiken?
Zorgmedewerkers en vrijwilligers kunnen de kaarten gebruiken om te praten over hun mentaal welbevinden:
Samen doen
Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden van Vilans: "Mentaal welbevinden heeft voor veel mensen te maken met samen zijn of samen doen, plezier maken, buiten zijn, samen met anderen maar ook alleen. Daarnaast is een terugkomend thema: het belang van de stilte opzoeken, momenten van bezinning of reflectie, en inspiratie die de natuur biedt."
Contact met cliënten
Vilans ontwikkelde eerder de 'Landkaart domein mentaal welbevinden.' De plaats- en straatnamen op deze landkaart staan symbool voor gebeurtenissen, emoties en levensfases. Een zorgverlener die deelnam aan de fotowedstrijd: "De landkaart is een fantastisch hulpmiddel voor meer bewustwording dat het in zorg en welzijn ook altijd gaat om het werken met mensen en de manier waarop je contact maakt met mensen. Door de bezuinigingen wordt het moeilijker om te zoeken naar aansluiting bij de belevingswereld van de mensen waar we voor zorgen"
Deze inspiratiekaarten (prijs € 27,95) kunnen met en zonder de landkaart gebruikt worden. Bestellen en meer informatie www.zorgvoorbeter.nl