Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor onderzoek lichaamstaal (ebl) en voor hulpmiddel urineonderzoek

12 april 2013 Door de redactie Geen reacties

De basis van communicatie tussen mensen is synchronisatie van ritme en beweging. Onderzoek naar het effect van deze methode genaamd emerging body language (ebl) van Sonja van Veen heeft de Anton Došen Scriptieprijs 2013 gewonnen. Simone van Beek (foto) won met haar toepassing van de PeeSpot, een hulpmiddel om urine op te vangen, de Jan van der Kruis prijs. De twee prijzen werden op een symposium van de Academische werkplaats leven met een verstandelijke beperking (Tranzo) op 11 april in Tilburg uitgereikt.

Het onderzoek van Sonja van Veen naar emerging body language noemde Anton Došen "innovatief. Het is een nieuwe begeleidingsmethodiek die een vernieuwende kijk geeft op gedragsproblemen bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking." Van Veen voerde haar onderzoek uit als afstudeerproject voor het diploma Master of Science in de richting Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Samen zijn
De ebl-methodiek is gebaseerd is op lichaamstaal en beweging. De methode gaat niet uit van bekrachtiging en beloning, maar doet een beroep op motivatie, het aangeboren vermogen om 'samen met de ander te zijn'. De meest eenvoudige vorm hiervan is de synchronisatie van ritme en bewegingen tussen beide partners. Vanuit dit 'prettig samen zijn' ontstaat de wens om te leren en nieuw gedrag. De relatie opvoeder–cliënt wordt zo het belangrijkste instrument in de behandeling.

De Anton Došen Scriptieprijs werd voor de tweede keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een publicatie over het scriptieonderzoek in het tijdschrift Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.

Urinefilter
De Jan van der Kruis prijs bestaat ook uit een bedrag van 5000 euro en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het is een innovatieprijs vernoemd naar de voormalig Dichterbij-bestuurder. Hij reikte de prijs uit aan Simone van Beek, voor haar toepassing van de PeeSpot, een speciaal filter om urine op te vangen. Van der Kruis: "Het is slim bedacht en gebaseerd op een duidelijke behoefte uit de praktijk. Het is een werkbaar alternatief voor katheteriseren. Het verhoogt de betrouwbaarheid van urinetesten, verlicht het werk van personeel, scheelt kosten en vergroot de kwaliteit van leven van cliënten."

De PeeSpot paste Van Beek toe in haar werk bij de medische dienst op de Donksbergen, bij incontinente volwassenen met een verstandelijke beperking en autisme, waarbij urine opvangen in een potje lastig is. Het aangepaste filter absorbeert de urine en is met klitteband in ondergoed of incontinentiemateriaal te bevestigen, zodat het op de juiste plaats blijft.

Lees hier een verslag van het symposium van de de Academische werkplaats leven met een verstandelijke beperking (Tranzo) op 11 april in Tilburg, of bekijk de website van de werkplaats en het symposium van Tranzo.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!